Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A Herend Porcelain from Hungary című kiállítást a záró helyszínen, a tokiói Panasonic Shiodome Museumban rekord számú, több, mint 32 000 látogató tekintette meg. A hat helyszínen összesen 125 000 látogató volt kíváncsi az Iparművészeti Múzeum Herendi porcelánjait is bemutató tárlatra.

Az Iparművészeti Múzeum Herendi porcelángyűjteménye több más hazai kollekció, a Herendi Porcelánművészeti Múzeum és a Nemzeti Múzeum darabjaival kiegészülve 2016-ban indult útnak, de a tárlat előkészületei már 2014 nyarán elkezdődtek a japán Art Impression Inc. kiállítás-szervező cég megkeresésére. A 335 műtárgy túlnyomó részét az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatta Balla Gabriella művészettörténész, a múzeum Kerámia- és Üveggyűjteményének főosztályvezetője.

A tárlat a porcelánmanufaktúra történetét az 1826-os alapítástól 2000-ig tekinti át. A távol-keleti tárgyak nyomán készült herendi porcelánok válogatása mellett az európai ízléshez igazodó darabokat is bemutatnak. A finoman festett dísztárgyak és reprezentatív használati tárgyak egy része az európai ízléshez igazodó tárgyi világ képviselői. Emellett számban és kvalitásban igen jelentős egysége a kiállításnak a távol-keleti díszítmények nyomán készült herendi porcelánok válogatása. A kortárs magyar művészek alkotásai közül egy Babos Pálma tervezte, áttört díszítésű, papírsárkányokat ábrázoló, festett kávéskészlet, Schrammel Imre plasztikái és Horváth László Gesztus-sorozatának darabjai is láthatók a kiállításon.

Az európai kerámiatörténet során a távol-keleti porcelán mindig izgalmas és vonzó volt, Európában arra törekedtek, hogy ezt a kivételesen finom anyagot utánozni tudják. Először fajanszból, a Mediciek tejüvegből próbálták reprodukálni, majd a 18. század elején Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király volt az, aki képes volt valódi kemény-porcelánt előállítani. Először távol-keleti porcelángyűjteményének tárgyait reprodukálták az új anyagból. Ez a másolat-készítés Európában több száz éven át folyt , ehhez a 19. században Magyarország is csatlakozott. Herend specialitása abban rejlik, hogy magas színvonalon készített a kínai és a japán porcelánokhoz hasonló tárgyakat. Ezek azonban már nem replikák, hanem új alkotásoknak tekinthetők.

Videó a kiállításról:

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/474,Sikerrel+z%C3%A1rult+a+Herendi+porcel%C3%A1n+v%C3%A1ndorki%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1s+Jap%C3%A1nban?type=archive