Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az IN SITU mikro-installáció a lengyel formatervező Paweł Grobelny műve, melyet a budapesti Iparművészeti Múzeum (Ráth György Villa) számára készített. A projekt egy használati eszköz (pad) és egy szobrászmű, installáció határán mozog. Egyúttal a méretének köszönhetően remekül illeszkedik a Ráth György-villa megtervezett kertjének már létező rendjébe.

Az installáció a legérdekesebb, kisméretű lengyel köztéri designprojekteket bemutató „Urbánus prototípusok - lengyel köztér-alakító projektek” c. kiállítás kísérőjeként jött létre. A művek igen különbözőek: egy részük állandósul a köztérben, mások alkalmiak, ideiglenesek vagy kísérleti jellegűek. Egy részük soha nem valósult meg, más projektek lengyel egyetemeken születtek meg. Közös nevezőjük, hogy az urbánus tér egy-egy egyedi szükségletére reflektálnak, és mikro-beavatkozásokkal kísérlik meg a tér élhetőbbé tételét. A kiállítást a budapesti Platán Galériában lehet megtekinteni.

A kiállítás kurátora és a mikro-installáció alkotója Paweł Grobelny, az egyik legelismertebb közterekkel foglalkozó lengyel formatervező. Többek között Brüsszelben, Párizsban, Poznańban, Strasbourgban és Sanghajban találkozhatunk az általa tervezett utcai bútorokkal és installációkkal. 2018-ban elnyerte a „Lengyel Építészet XXL” zsűri díját a legjobb köztér kategóriában.

A kiállítást az Adam Mickiewicz Intézet a LENGYELORSZÁG 100 – a lengyel függetlenség visszaszerzésének alkalmából szervezett nemzetközi kulturális program – keretében a Stalowa Wola Regionális Múzeummal, a budapesti Lengyel Intézettel és az Iparművészeti Múzeummal közösen szervezi.

A projekt az MKiDN támogatásával a többéves NIEPODLEGŁA 2017–2021 program keretében valósult meg.

A kiállítás és az installáció szervezője: Adam Mickiewicz Intézet
A kiállítás kurátora és az installáció alkotója: Paweł Grobelny
Társszervező: Stalowa Wola Regionális Múzeuma, Lengyel Intézet Budapest, Iparművészeti Múzeum / Ráth György-villája

 

További részletek: www.culture.pl

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/486,_IN+SITU++-+Pawe%C5%82+Grobelny+install%C3%A1ci%C3%B3ja+a+R%C3%A1th+Gy%C3%B6rgy-vill%C3%A1ban?type=archive