Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti Múzeum idén a Ráth György-villában megrendezett programjaival csatlakozik a Múzeumok Őszi Fesztiváljához.

A fesztivál 2020-ban a „Távol is közel...” jelmondattal a koronavírus miatt kialakult helyzetre kíván reflektálni, hiszen a pandémia a muzeális intézményeket is új kihívások elé állította.
 

Programok a Ráth György-villában


SÉTÁLJ, GYALOGOLJ, BRINGÁZZ VELÜNK!

Egykori mulatók, villák, középületek a szecesszió jegyében

A séta során a békebeli polgári élet enteriőrjeit, az ország első magyar magánmúzeumát és modern áruházát is felkeressük. Sétánkat a késő szecessziós egyházi építészet Európa-szerte is kiemelkedő alkotásával kezdjük, végül a Vidor Emil tervei alapján épült Bedő-háznál fejezzük be.
A sétát Kapovits Réka építészmérnök vezeti.

 • 2020. október 3., szombat, 10.00–12.30

Gyülekező: Ráth György-villa (1068 Budapest, Városligeti fasor 12.)
1 db vonaljegyre is szükség lesz!

Jegyár: 2 500 Ft/fő
További kedvezmény nem érvényesíthető.
Online jegyvásárlás


Szentek, íriszek és pávák – Keresd velünk Róth Miksa nyomait Erzsébetváros szívében!

Sétánk során közösen fedezünk fel néhány, a Városligeti fasoron és környékén található lenyűgöző villaépületet, templomot és lakóházat. A Városligeti fasor valaha módos polgárok nyaralóvilláinak adott otthont, melyek közül több a szecesszió stilizált növény- és állatmotívumait vonultatja fel.
A szecesszióra jellemző vonalasan kígyózó ornamentikával és szabadon áramló formákkal nemcsak a homlokzati díszítéseken vagy kovácsoltvas kerítésrácsokon találkozhatunk sétánk során, hanem több egyházi és világi épület ablakain és mozaikjain is felfedezhetjük az art nouveau forma- és díszítményvilágát.
A sétát Dávid Brigitta művészettörténész vezeti.

 • 2020. november 7., szombat, 10.00–12.30

Gyülekező: 10.00-kor a Ráth György-villa előtt (1068 Budapest, Városligeti fasor 12.)

Jegyár: 2 500 Ft/fő
További kedvezmény nem érvényesíthető.
Online jegyvásárlás
 

BÁTRAKÉ A SZERENCSE

Rolleres városi séták - Hírességek Budapestje
Fedezzük fel együtt, hogy az Andrássy út környékén mely híres emberek éltek, milyen stílusú épületben laktak, hogyan rendezték be otthonukat. Hol laktak a híres magyar képzőművészek és iparművészek? A rolleres sétánk során az egyik legjelentősebb 19. századi polgári műgyűjtő, Ráth György otthonába is betekintünk, és megfigyeljük azt is, hogy milyen különleges tárgyakat gyűjtött és hogyan rendezte be a villáját. A különleges rolleres programon elsősorban a 19. századi művészek házait nézzük meg, valamint sok érdekes történetet is megtudhatunk Budapest híres színészeiről, képzőművészeiről, iparművészeiről és íróiról.
A sétát Joó Julianna művészettörténész vezeti.

  • 2020. október 4., vasárnap, 10.00-12.30
  • 2020. október 18., vasárnap, 10.00–12.30
  • 2020. október 25., vasárnap, 10.00-12.30
  • 2020. november 8., vasárnap, 10.00-12.30

Gyülekező: 10.00-kor a Rollguide-nál (1068 Budapest, Benczúr utca 5.)

Jegyár: 6 000 Ft/fő
További kedvezmény nem érvényesíthető.
Online jegyvásárlás

 

VALÓDI ÉS VIRTUÁLIS MÚZEUMI TALÁLKOZÁSOK

Időutazás a villában – Hej, élet, cselédélet – a boldog békeidők alulnézetből
Fehér kötények és bóbiták: bepillantás a nagypolgári otthonok kulisszái mögé
Az úri otthonok cselédei valóban sosem fogytak ki a munkából? Oly gyakran váltották egymást, hogy a nevüket sem volt érdemes megjegyezni? Milyen lehetett a hűtőszekrény és a háztartási gépek előtti világ egy olyan lakásban, ahol egy múzeumot is megszégyenítő magángyűjtemény tárgyai és bútorai között teltek a szolgálók mindennapjai? Előkelőbb munkakört jelentett a gallérok vasalása, mint a napi menü elkészítése? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ a Ráth-villában, ahol a szecessziós gyűjteményben tett történelmi sétánkon a cselédlépcsőtől a historizáló ebédlőig bejárjuk a századfordulós cselédség életterét.

  • 2020. október 10., szombat, 11.00–12.00
  • 2020. október 10., szombat, 14.00–15.00
  • 2020. október 10., szombat, 17.00–18.00

Jegyár: 2 000 Ft/fő
További kedvezmény nem érvényesíthető.
Online jegyvásárlás


MÚZEUMI ŐSZBÚCSÚZTATÓ


Családi alkotóműhely - Csodálatos természet: művészet és a természet találkozása

Nemcsak a művészetet, hanem a természet változatosságát is megismerhetik a gyerekek őszi családi napunkon. Nyomkereső játékon keresztül állatokat és növényeket kell megtalálni a kiállításban, alkotóműhelyünkben pedig növényi nyomatokat készítünk természetes festékanyaggal, természeti formákat öntünk gipszből, és színes gombok felhasználásával képeket készítünk.

  • 2020. október 17., szombat, 10.00–16.00

Jegyár: A program családi jeggyel látogatható, 4000 Ft/4 fő (2 gyerek és 2 felnőtt).
További kedvezmény nem érvényesíthető.
Online jegyvásárlás

Programmal kapcsolatos információ: e-mail küldés


Családi alkotóműhely - Mesebeli lények nyomában: mese és alkotás

Tündérek, királylányok és királyfik, sárkányok, szirének bújtak el a Ráth-villában, akiket erre a napra életre keltünk. A gyerekeket mesebeli múzeumpedagógiai foglalkozásra várjuk, és akinek kedve van, elkészítheti kedvenc szereplőit is. Zseniliából tündérkéket és mesebeli állatokat készítünk, és bárki megalkothatja a saját meséjét egy árnyszínház elkészítésével.

  • 2020. november 14., szombat, 10.00–16.00

Jegyár: A program családi jeggyel látogatható, 4000 Ft/4 fő (2 gyerek és 2 felnőtt).
További kedvezmény nem érvényesíthető.
Online jegyvásárlás

Programmal kapcsolatos információ: e-mail küldés


A programváltozás jogát fenntartjuk.

A rendezvények látogatói elfogadják, hogy a rendezvény ideje alatt róluk kép- és/vagy hanganyagok készülhetnek promóciós és projektadminisztrációs célból. A rendezvények látogatói tudomásul veszik és elfogadják, hogy a rendezvényen történő részvétellel hozzájárulnak ahhoz, hogy a kép- és hangfelvétellel és a rendezvényen történt részvétellel nyert személyes adatokat a Adatkezelési tájékoztatóban megjelölt célból és feltételekkel az Iparművészeti Múzeum kezelje. A rendezvények látogatói tudomásul veszik, hogy a kép- és hangfelvétel készítése miatt az Iparművészeti Múzeummal szemben kártérítési igény nem nyújtható be.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/554,M%C3%BAzeumok+%C5%90szi+Fesztiv%C3%A1lja+2020++%E2%80%93+ELMARAD%21?type=archive