Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Egy szentföldi emléktárgy a 18. századból
 

Ez a nagy méretű (72 x 29,7 cm) talpas kereszt a 20. század második felében vásárlás útján jutott a múzeum gyűjteményébe. Formája és anyaga egyaránt különleges: a kecses arányú latin kereszt négy lábacskán álló talpba illeszthető, amelynek elő- és hátoldala sima, a keskenyebb oldal- és alaplapokat azonban hullámosra vágták; a kereszt főnézetét mozaikszerűen felrakott gyöngyházzal, vagyis megmunkált kagylóhéjjal borították (a héj belső, fehér felülete marad látható). A gyöngyház véseteit fekete anyaggal töltötték ki, ami a rézmetszetekre emlékeztető hatást kelt.

A talp középpontjában, babér- és sugárkoszorúval övezett ovális képmezőben Jézus születése látható, míg az alsó íves részeken Szűz Mária és Gábor arkangyal, vagyis az Angyali üdvözlet bontakozik ki, fölül a Szentlélek galambja lebeg. A jelenetek közötti virágornamensekben angyalok is feltűnnek. A vésett gyöngyházlapokat keskeny, csontból készült sávval keretezték. A kereszt középpontjába helyezett, különböző árnyalatú falemezkékből összerakott keresztformát eredetileg egy korpusz takarta. A függőleges szár alján a Fájdalmas Anya áll, míg a felület nagy részét tizenkét, stilizált virággal kitöltött medalion borítja, egyikben azonban az ún. jeruzsálemi kereszt, fölötte pedig a ferencesek szimbóluma, két egymás elé helyezett stigmatizált kar látható. A kereszt szárainak végére hengeres, rozettával díszített elemeket illesztettek. A talp és a feszület keskeny oldalait olajfával borították, különböző formájú gyöngyház berakásokkal díszítették.

Ez a talpas kereszt a Szentföldről származik, a 16. század utolsó évtizedétől a ferencesek által is gondozott szent helyeken (Betlehem, Jeruzsálem) élő keresztény palesztin mesterek munkái közül való. Olyan emléktárgy, amelyet nemcsak a zarándokok hozhattak magukkal, hanem akár a ferencesek is küldhették európai támogatóik számára. Korának meghatározása nem egyszerű, mivel egy-egy alaptípus, díszítőmotívum évszázadokon keresztül tovább élt. A pontosabb datálást a talp hátoldalára írt, elmosódott német felirat sem segíti. Ikonográfiája nagy ívet ír le: a talpon Jézus Krisztus megváltó művének kezdete (Angyali üdvözlet, Születés), a kereszten pedig csúcspontja, vagyis halála jelent meg, ami az imádkozó szemlélőben nem csupán az üdvtörténet eseményeit, hanem a Szentföld legfontosabb zarándokhelyeit is megidézte.

Szerző: Terdik Szilveszter főmuzeológus, Ötvösgyűjtemény Főosztály 

Kereszt
Jeruzsálem (feltehetően), 18. század második fele
Leltári szám: 86.135.1
Iparművészeti Múzeum, Ötvösgyűjtemény
 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/566,Advent+els%C5%91+vas%C3%A1rnapj%C3%A1ra?type=archive