Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

‘Múzeumi harmónia’ szlogennel jelentkezik szeptember 27. és november 11. között az évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Múzeumok Őszi Fesztiválja. A rendezvénysorozat idei célja rávilágítani arra, hogy az intézmények és művészeti kínálatuk miként támogatják a látogatók testi-lelki egyensúlyát. Erre az összhangra, vagyis a „múzeumi harmónia” megteremtéséhez a fesztivál a zenét, annak sokszólamúságát és sokszínűségét hívja segítségül. Ehhez az eseményhez csatlakozik az idén is az Iparművészeti Múzeum Ráth György-villája, amely a muzsika és az iparművészet termékeny kapcsolatát hangsúlyozó eseményeivel színesíti a széleskörű programkínálatot.

16 + – A ZENE SZÁRNYÁN! (középiskolások, fiatal felnőttek, a múzeum zenei vonatkozásainak megismerése)

2021. október 9., SZOMBAT, 16.00
Összhangban: Impresszionista zene modern köntösben
A századforduló híres zeneszerzőinek műveiből válogatunk részleteket, amelyeket loopokra vágunk és modern hangzással vegyítünk. Mindezt élőben, ún. live set formájában adjuk elő, elektronikus zenei hangszerekkel, eszközökkel. Az előadást/eseményt osztott képernyős kivetítőn is követheti a közönség, így egy kamera segítségével közelről láthatják a kezeinket, illetve a szoftvert, amit használunk.
Jegyár: 1000 Ft/fő


MÚZEUMI KULISSZATITKOK

2021. október 12., KEDD, 15.00–17.00
Tárt ajtókkal – Bútornyitogató tárlatvezetés a Ráth-villa szecessziós bútorritkaságai között
Előadó: Horányi Éva főmuzeológus (Bútorgyűjtemény)
Séta egy hangulatos villában őszi fények és páratlan bútorritkaságok között. Szecessziós kiállításunk néhány érdekes darabját kinyitva is megcsodálhatják kedves látogatóink ezen a különleges délutánon, miközben a Bútorgyűjtemény főmuzeológusától számos érdekességet megtudhatnak, még a legegyszerűbb székünkről is – hisz itt mindennek története van!
Jegyár: 2 500 Ft/fő

2021. október 16., SZOMBAT, 15.00–17.00
Mit ér a bútor, ha régi? 
Bútorbecsüs óra Pauló Tamással, nyugalmazott faipari mérnöktanár, technikatörténésszel
Tematikus séta a szecessziós bútorkincsek között, kulisszatitkok az alkotókról, a régi bútorok eredetéről és eredetiségéről. A bútortörténeti vezetés után rövid beszélgetést tartunk otthonaink ás a műkereskedések antikvitásairól, melynek során több izgalmas kérdésre is választ kaphatnak az érdeklődők.
Jegyár: 2 500 Ft/fő


2021. november 9., KEDD, 15.00–17.00
Loie Fuller, eltáncolt szecesszió
Előadó: Pandur Ildikó PhD, főosztályvezető (Ötvösgyűjtemény)
Egy rejtélyes arany hölgy bájos vonásai és lebbenő fátylai városszerte fel-felbukkannak a Ráth-villa szecessziós plakátján. Vajon ki ez a szépség, a századforduló tündöklő csillaga, a táncosnő, akiért a fél világ rajongott? Ki volt Loie Fuller, és miért fontos számunkra ma? Az Ötvösgyűjtemény főosztályvezetőjének előadásából minden kiderül!
Jegyár: 800 Ft/fő

MÚZEUMI ŐSZBÚCSÚZTATÓ – ENGEDD EL MAGAD!

2021. október 2., SZOMBAT, 10.00–16.00
Mesebeli lények nyomában: mese és alkotás
Tündérek, királylányok és királyfik, sárkányok, szirének bújtak el a Ráth-villában, akiket erre a napra életre keltünk. A gyerekeket mesés múzeumpedagógiai foglalkozásra várjuk, és akinek kedve van, elkészítheti kedvenc szereplőit is. Zseníliából tündéreket és mesebeli állatokat készítünk, és bárki megalkothatja a saját meséjét egy árnyszínház elkészítésével.
Jegyár: 5000 Ft (családi jegy)

2021. november 6., SZOMBAT, 10.00–16.00
Helyszínelők – rejtélyfejtés egy ódon villában (A Mare Temporis-szal együttműködésben)
Egy alaprajz és egy nyomozati jegyzőkönyv segítségével kell megoldanod a több százéves rejtélyt, amely egy híres 19. századi műgyűjtő otthonában játszódik. A Ráth-villa egész személyzete a méltóságos úr eltűnt csecsebecséjét keresi. De nincs könnyű dolguk, mert nemcsak azt nem tudják, hol van, de azt sem, hogy mi az. A villa egykori lakói a látogatóktól várják a segítséget, cserébe megmutatják a szecesszió színes, különleges, értékes kincseit.
Jegyár: 5000 Ft (családi jegy)

7. SÉTÁLJ, GYALOGOLJ, BRINGÁZZ VELÜNK!
SZECESSZIÓS VÁROSI SÉTÁK

2020. október 2., SZOMBAT, 10.00–12.30
Kívül- belül szecesszió, villák, paloták, magánbérházak
A sétát Kapovits Réka építészmérnök vezeti.
Kapovits Réka építészmérnök vezetésével Árkay Aladár későszecessziós templomától indulva a Bajza utca és az Epreskert közelében lévő villákat, magánházakat, bérházakat keresünk fel.
A séta során a Ráth György-villában a békebeli polgári élet enteriőrjeinek hangulatát élvezhetjük, a Bajza utcában a 150 éve született Bálint Zoltánról emlékezzünk meg, végül a méltán híres Sonnenberg háznál fejezzük be a sétát. Kik voltak az eredeti megrendelők? Kik tervezték a házakat és kik laktak bennük? Ma milyen funkciójuk van, kik élnek e házakban?
Gyülekező: Ráth György-villa (1068 Budapest, Városligeti fasor 12.)
Jegyár: 2 500 Ft/fő

2020. november 7., SZOMBAT, 10.00–12.30
Szentek, íriszek és pávák – Keresd velünk Róth Miksa nyomait Erzsébetváros szívében!
A sétát Dávid Brigitta művészettörténész vezeti.
Sétánk során közösen fedezünk fel néhány, a Városligeti fasoron és környékén található lenyűgöző villaépületet, templomot, és lakóházat. A Városligeti fasor valaha módos polgárok nyaralóvilláinak adott otthont, melyek közül több a szecesszió stilizált növény- és állatmotívumait vonultatja fel.
A szecesszióra jellemző kígyózó vonalakból álló ornamentikával és szabadon áramló formákkal nemcsak a homlokzati díszítéseken vagy kovácsoltvas kerítésrácsokon találkozhatunk sétánk során, hanem több egyházi és világi épület ablakain és mozaikjain is felfedezhetjük az art nouveau forma- és díszítményvilágát.
Gyülekező: 10.00-kor a Ráth György-villa előtt (1068 Budapest, Városligeti fasor 12.)
Jegyár: 2 500 Ft/fő
További kedvezmény nem érvényesíthető.


E-ROLLERES VÁROSI TÚRA
Rollerezni jó! Próbáltad már? Ha nem, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld az elektromos rollert, és ezt a fantasztikus élményt összekössed a művészettel! Ha igen, akkor most kipróbálhatod azt is, hogy milyen előnyei vannak a csoportos rollerezésnek.

Hírességek Budapestje
Időpontok:
● 2021. október 3., VASÁRNAP, 10.00–12.30
● 2021. október 17., VASÁRNAP, 10.00–12.30
Fedezzük fel együtt, hogy az Andrássy út környékén mely híres emberek éltek, milyen stílusú épületben laktak, hogyan rendezték be otthonukat. Hol laktak a híres magyar képzőművészek, iparművészek, írók és színészek? A rolleres túra során az egyik legjelentősebb 19. századi polgári műgyűjtő, Ráth György otthonába is betekintünk, és megfigyeljük azt is, hogy milyen különleges tárgyakat gyűjtött és hogyan rendezte be a villáját. A különleges rolleres programon elsősorban a 19. századi művészek házait nézzük meg, valamint sok érdekes szerelmi történetet is megtudhatunk Budapest híres művészeiről.
A túrát Joó Julianna művészettörténész vezeti.
Jegyár: 6 000 Ft/fő

2021. október 10., VASÁRNAP, 10.00–12.30
Luxus és elegancia, avagy nagypolgári élet a századfordulón
A rolleres túra során feltárulnak a Városliget környékén álló legendás villák történetei, és bepillantunk a fényűző nagypolgári otthonok kulisszái mögé. Megnézzük, hogy az Andrássy út környékén milyen luxusvillák voltak, és kik, hogyan éltek ezekben a házakban. Az Andrássy úton valaha módos polgárok, iparmágnások, híres műgyűjtők otthonai voltak, különleges, értékes tárgyakkal berendezve. Némelyik ház udvarán még teniszpálya és istálló is helyet kapott. A túra során rácsodálkozhatunk a századforduló előkelő polgárainak különleges szokásaira és életmódjára is.
A túrát Joó Julianna művészettörténész vezeti.
Jegyár: 6 000 Ft/fő

TIÉTEK IS A MÚZEUM! Frontvonalban dolgozóknak program, pedagógusoknak, rendfenntartóknak)

2021. október 15., PÉNTEK, 16.00
Tematikus tárlatvezetés: Állati dolgok – Állatábrázolások A mi szecessziónk c. kiállításban
Tartja: Horváth Hilda PhD, főosztályvezető (Adattár)
A szecessziós művészet nemcsak növény-, hanem állatábrázolásokban is gazdag. Utánaeredünk annak, hogy miért kedvelték annyira a pávát. Milyen mitológiai és bibliai gyökerei vannak az állatábrázolásoknak, s miként váltak dekoratív elemmé? Hogyan kerültek a kacsák a szecesszió reprezentatív faunájába?
Ingyenes

2021. október 6., SZERDA, 16.00
Tematikus tárlatvezetés: Műtárgyak gyógyítása – A mi szecessziónk c. kiállítás restaurálási műhelytitkai
Tartja: Pandur Ildikó PhD, főosztályvezető (Ötvösgyűjtemény)
A szecessziós műtárgyak az Iparművészeti Múzeum egyik legértékesebb, nemzetközileg is kiemelkedő darabjai közé tartoznak. A Ráth-villa kiállítására válogatott anyagban több, eddig soha nem látott, erre az alkalomra helyreállított műtárgy kerülhetett a látogatók elé. Miben különbözik a restaurálás a javítástól? Hogyan dolgozik egy múzeumi restaurátor? Ezek is szóba kerülnek a tárlatvezetésen.
Ingyenes

SZAKMAI MÚZEUMI PROGRAMOK (kerekasztalbeszélgetés, előadás a Múzeumi harmónia! tematikához)

2021. november 4., CSÜTÖRTÖK 18.00,
A Templomtól a Női emancipációig
Az Iparművészeti Múzeum Körforgásban című sorozatának őszi meghívottja a Romani Design. A tervezők, Varga Erika és Varga Helena szentképeket választottak ki a múzeum gyűjteményéből, és azok által inspirálva 6 női öltözéket készítettek el. A program során a női mintákról, szerepekről beszélgetünk, és igyekszünk felfejteni azokat a kulturális kódokat, amelyek a kiállításban látható ruhákban megjelennek.
Jegyár: 2 000 Ft/fő

NAGYTÉTÉNYI KASTÉLY

„Múzeumi kulisszatitkok”
· Rejtekhelyek nyomában!
2021. október 9. 11.00 és 14.00 (20-20 fő, 1000 Ft / fő)
Épületséta az egész kastélyban, az ódon pincétől a félhomályos padlásig. Rejtett helyeket fedezünk fel, és érdekességeket tudunk meg az épület és a múzeum történetéről.
A Nagytétényi Kastély hosszú története és gyűjteménye mellett maga az épület is érdekes. Ezt a későbarokk műemléket vesszük górcső alá ezen a programon. Az érdeklődők most olyan helyiségekbe is beléphetnek, amelyek régen elzárt területei a múzeumnak, és amelyekben általában csak a szakemberek fordulhatnak meg, mint az épület alatti pincerendszer, vagy az egyik épületszárny padlástere. Minden kalandos kedvű felfedezőt szeretettel várunk!

· Tárt ajtókkal!
2021. október 17. 14.00 és 16.00 (20-20 fő, 1000 Ft / fő)
Bútornyitogató vezetés az Iparművészeti Múzeum bútorritkaságai között, tárt ajtókkal és feltáruló fiókokkal.
Kabinetszekrény, varróasztalka, sezlon, szekreter... Talán itt-ott, kosztümös filmekben, régi regények poros lapjain találkoztunk már ezekkel a furcsa kifejezésekkel. De vajon ki tudja, mit jelentenek? Milyenek is valójában? Milyenek kívülről és milyenek belülről? Ki, hol, mikor, mire, hogyan használta őket? Mindent kiderítünk! Ezen a különleges délutánon az Iparművészeti Múzeum néhány bútorritkasága tárul föl előttünk, és mutatja meg apró, rejtett titkait az érdeklődőknek.

„Tiétek is a múzeum!”
· A kastély szülötte: Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő
2021. október 17. 11.00 (20 fő, ingyenes)
Vetített képes, érdekességekkel tarkított előadás Hugonnai Vilmáról, a Nagytétényi Kastély leghíresebb szülöttéről, életéről, koráról és otthonáról. Kifejezetten az egészségügyi dolgozóknak szóló program, melynek során a híres doktornő élete mellett a kastélyát is alaposan megismerhetik az érdeklődők.
Egy délelőtt a kikapcsolódás jegyében, és egy igazán érdekes téma a múzeum munkatársaitól mindazoknak, akik az egészségünk érdekében fáradoznak. Köszönettel. 

Regisztráció és további információ: e-mail küldés

 

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/601,M%C3%BAzeumok+%C5%90szi+Fesztiv%C3%A1lja+a+R%C3%A1th-vill%C3%A1ban