Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Átgomboljuk, megkenjük, bemutatjuk, keverjük, elmeséljük és eljátsszuk – annyi programot szervezünk a Múzeumok Éjszakájára, hogy boldogan eltöltheti nálunk az egész napot, aki a Városligeti fasorba jön. Vegyenek karszalagot a Ráth György-villa pénztárában, amely érvényes aznap az összes múzeumba, és exkluzív belépőt kapnak a legújabb időszaki kiállításunk megnyitójára.

A mi szecessziónk
Állandó kiállítás
A Ráth György-villa 2018 őszén A mi szecessziónk című állandó kiállítással nyitotta meg újra kapuit, mely az Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteményének legjelentősebb darabjait mutatja be, és teszi elérhetővé a rekonstrukció ideje alatt is a nagyközönség számára, egyúttal méltó emléket állítva Ráth Györgynek, a múzeum első igazgatójának.

Egy kis Bécs Budán. Josef Hoffmann alkotása: a Pikler-villa
Időszakos kiállítás
A Múzeumok Éjszakáját idén is új kiállítással köszöntjük!
A Ráth György-villa új időszaki kiállítása bemutatja Josef Hoffmann, a világhírű építész és az általa alapított iparművészeti vállalkozás, a Wiener Werkstätte egyedülálló magyarországi összművészeti művét, az 1909-ben elkészült szecessziós Pikler-villát.

Álmodjuk újra az építész madarait! – kreatív műhely a Ráth György-villa kertjében

13:00 – 18:00

Természetesen nem feledkezünk meg az új időszaki kiállításunkról sem, így Josef Hoffmann gyönyörű madarai és geometrikus mintái is alkotásaink ihlető forrásává válnak. Vajon miről álmodnak, miről mesélnek az építész madarai? Segíts a tervezőnek, egy nagy közös alkotás keretében adj új színeket és formákat a régi mintához!

Gomboljuk újra a szecessziót! – kreatív műhely a Ráth György-villa kertjében

13:00 – 18:00

Mi az: összeköt, elválaszt, díszít, öltöztet? Apró, de erős. Bár néha láthatatlan, a hiányát mégis megérezzük. Hát persze hogy a gomb! Az idei Múzeumok Éjszakáján a Ráth György-villában ez a kis eszköz kerül a középpontba. Kreatív műhelyünkben gombos fejdíszek, csatok, brossok, és a szecesszió kedvenc mintáit átértelmező gombképek készülnek majd. Gyere, és gombold át velünk a szecessziót!

Kurátori tárlatvezetés - Egy kis Bécs Budán

13:00 – 13:30

Kurátori tárlatvezetés az Egy kis Bécs Budán. Josef Hoffmann alkotása: a Pikler-villa című kiállításban
A Ráth György-villa új időszaki kiállításán vezeti körbe az érdeklődőket Horányi Éva, a tárlat kurátora, bemutatva Josef Hoffmann, a világhírű építész és az általa alapított iparművészeti vállalkozás, a Wiener Werkstätte egyedülálló magyarországi összművészeti művét, az 1909-ben elkészült szecessziós Pikler-villát.

Bemutatja: Horányi Éva művészettörténész (Iparművészeti Múzeum, bútorgyűjtemény)

Expótól a villáig - Kurátori tárlatvezetés - A mi szecessziónk

14:00 – 14:30
15:00 – 15:30

Az 1851. évi londoni, Kristálypalotában rendezett első világkiállítást követően egyre gyarapodó számban és egyre több helyszínen került sor nemzetközi kiállításokra. Ezek az „univerzális” bemutatók alkalmat adtak arra, hogy az egyes országok bemutassák anyagi és szellemi „előrehaladásukat,” nemcsak az ipar - és a műszaki tudományok, de a művészetek, így az iparművészet területén is. Az Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteményének „krémjét” is az ezen kiállításokról vásárolt műtárgyak jelentik, ezeket helyezi fókuszba tárlatvezetésén A mi szecessziónk című kiállítás társkurátora, Pandur Ildikó művészettörténész (Iparművészeti Múzeum, ötvösgyűjtemény)

Padlizsánkrém székelymenyecske módra

15:00 – 16:00

Krémkészítéssel egybekötött tárgyjáték, amikor a fakanál és a konyharuha a főszereplő. Népmese konyhanyelven, népdalokkal ízesítve.
45 percnyi bábszínházi élmény az egész családnak.

Előadja: Markó-Valentyik Anna bábművész

Kurátori tárlatvezetés - A mi szecessziónk

16:00 – 16:30

Szecesszió kontra kortárs?
A mi szecessziónk című kiállítás az Iparművészeti Múzeum kivételes szecessziós műtárgyait mutatja be, de egyúttal felhívja a figyelmet arra is, hogy miként élhet tovább a szecesszió a kortárs művészek alkotásaiban és a kiállítás látványtervezésében, az enteriőrök kialakításában.

Bemutatja: Horváth Hilda művészettörténész (Iparművészeti Múzeum, Adattár), a kiállítás kurátora

Játékos időutazás a Ráth-gyűjteményben

17:00 – 18:00
20:00 – 21:00

Szemet szemért... Zsolnayt egy Rembrandtért?
Újabb időutazós tárlatvezetésre invitáljuk Önöket a Ráth-villa szecessziós gyűjteményébe, ahol Bajnóczy Károly műgyűjtő és felesége épp kardinális probléma megoldásán dolgoznak: a gazdagon berendezett villában már talpalatnyi hely sincs a Párizsi Világkiállításról hazahozott újabb műtárgynak, így meg kell válniuk valamelyikük kedvenc alkotásától. Tartsanak velünk, pillantsunk be együtt a boldog békeidők (időnként kevésbé békés) hétköznapjaiba, és lessünk be a kulisszák mögé, ahol talán még a háziúr titkos hobbijára is fény derül. A program a Mare Temporis együttműködésével valósul meg

Egy kis éji zene
Helyszín: Ráth-villa kertje

Perrin (dj set)

17:00- 20:00
21:00-23:00

Perrin, Palotai Soma projektje, zenész alteregója, zenekari felállásban saját dalait adja elő, dj set-jében pedig a 70-es, 80-as évek disco, funk és soul stílusok keverednek. Saját szerzeményeit is belecsempészi zenei szelekciójába, melyek szintén a glitterek és diszkógömbök korszagából táplálkoznak. Számos koncertet és dj set-et adott az elmúlt években országszerte, megidézve a funky szellemét, feszes ritmusok és groove-os basszusok kíséretében. A Múzeumok Éjszakáján rendhagyó dj set, feszes ütemek, lágy dallamok és múltidéző hangulat várja az idelátogatókat a Városligeti fasorban.

Henri Gonzo akusztikus koncert

20:30 – 21:30
Helyszín: Ráth-villa kertje

Henri Gonzo dalszerző, énekes és a Franpalermo zenekar frontembere. Együttese 2011-ben okozott hatalmas meglepetést a veszprémi utcazene fesztiválon, azóta telt házas klubkoncertek és külföldi turnék sorozatát tudhatják maguk mögött. Akusztikus szólóprojektje különleges színfolt ebben a felgyorsult világunkban. Ma, amikor az elektronikus hangzás a meghatározó, felüdülés olyan produkcióval találkozni, ahol az előadó egy szál gitárral, lábával dobon ritmust ütve, melankolikus dalokat énekel, visszarepítve a hallgatót a múltba. Henri egyedi megjelenése, stílusa is azt a hatást kelti, mintha nem ebből a századból jött volna, hanem az 1960-as évek Amerikájából.
 

Kurátori tárlatvezetés - A mi szecessziónk

18:00 – 18:30

Zoób Kati és A mi szecessziónk
Zoób Kati ruhái a Ráth György-villa szecessziós kiállításának termeiben kaptak helyet. Tárlatvezetésünkön arra keressük a választ, hogy mi az, ami összeköti a múltat és a jelennel és miért lehet érdekes egy kortárs művész számára a századforduló művészete.

Bemutatja: Horváth Hilda művészettörténész (Iparművészeti Múzeum, Adattár), a kiállítás kurátora

A szecesszió bűvöletében - Tárlatvezetés - A mi szecessziónk

19:00 – 19:30
21:00 – 21:30

Pompa és csillogás. Színes üvegek és elvarázsolt királykisasszonyok. Funkció és extravagancia. Japán, Kína és Afrika. Németalföld és Velence. Rippl-Rónai, Jungfer Gyula, Horti Pál és Maróti Géza. Tulipánok, pipacsok, tavirózsák és medúzák…
Tartsanak velünk a Ráth György-villában tett sétánkon, és fedezzük fel együtt a szecessziós műtárgyakat és motívumokat, valamint a korszak művészeit!

Tárlatvezető: Gerhardt Krisztina

Zseblámpás tárlatvezetés - A mi szecessziónk

22:00 – 22:30

A sötétben vajon minden más formát ölt? Rejtett kincsek, ismert-ismeretlen formavilág, cselédlépcsők és kalandos történetek: az épület és a műtárgyak is új színben tűnnek fel ezen az éjszakán. Tartson velünk egy izgalmas, zseblámpás esti utazásra a szecessziós gyűjteményben és a villa rejtett zugaiban, ami után mindent más színben láthatunk majd!

Tárlatvezető: Gerhardt Krisztina

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/653,+%C3%89jjel-nappal+szecesszi%C3%B3