Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Újra teljes pompájában a dégi Festetics-kastély, amely a Festetics család legnagyobb magyarországi birtokán épült 1810-1815 között. A Nemzeti Kastélyprogram keretében, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) beruházásában nyerte vissza régi fényét. Az országban a legnagyobb a 300 hektár nagyságú angolparkja – tele ősfákkal és növényritkaságokkal –, a New York-i Central Parkéval megegyező nagyságú. A klasszicista kastély enteriőrjeiben az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményének legszebb magyar empire bútoraival is találkozhatnak a látogatók. A bútorokat 2020-2021-ben Németh György főrestaurátor újította fel, az ágy kárpitozását György Tibor rekonstruálta. Az ülőgarnitúra Vogel Sebestyén Antal munkája a 19. század elejéről, Pestről.

A Festetics család 1769-ben szerzett földterületeket Dégen és környékén, a birtokot alapító Festetics Lajos fia, Festetics Antal császári és királyi kamarás döntött úgy, hogy a családhoz méltó otthont építtet a parkban. A család 1815-1944 között lakta a hatalmas uradalmi birtokot, az 1920-as években Festetics Sándor átalakíttatta és korszerűsíttette a kastélyt. 1944-ben a dégi birtok épületéből a família kiköltözött, „nyomukban” német katonai kórház nyílt. A második világháborút követően pedig árvaházzá és gyermekotthonná változott az épület.

A kastélyt a hatalmas parkkal együtt két részletben újították fel: a Szerpentin-tórendszer és az azt követő természeti környezet, az úgynevezett Hollandi-ház, a 11 darab gyalogoshíd, 3 kilométernyi sétaút alkotta az első részt. 2018-2021 között az épület teljes homlokzata, tetőszerkezete, belső reprezentatív terei újultak meg. A kiállítótermekben izgalmas, interaktív tárlatok kaptak helyet. A felső szinten megtekinthető nagyszabású kiállításon történeti dokumentumok és levéltári kutatások alapján, ugyanakkor 21. századi kiállítástervezési technika segítségével bemutatják a szabadkőművesség eszmeiségét, valamint nemzetközi és hazai vonatkozásait.

Az egész beruházás összesen 3 milliárd 61 millió forintba került, és Európai Uniós forrásból, valamint a Magyarország kormányának finanszírozásával valósult meg.

De milyen – restaurált – bútorok láthatóak a kastélyban az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből?
Például a korhű módon berendezett enteriőrökben „bútorgyárnokként" emlegetett Vogel Sebestyén által készített asztal, kanapé és karosszék. A feketére pácolt fa asztal háromágú, kissé ívesen befelé hajló oldalú talapzaton áll a három oroszlánmancsban végződő, úgynevezett palmettasorral díszített láb, amely lecsapható szerkezetű kerek asztallapot tart. Az effajta nagy kerek asztalok rendszerint ülőgarnitúrákhoz tartoztak.

Vogel kanapéja és karosszéke feketére pácolt körtefából készült. Mindkettő közepén Mercur-jelvény, felette két-két aranyozott rozetta közt kerek mezőben világos jávorfabetét, rajta tusrajz-tájkép. A bútorok 1810 körül Pesten készültek.

Három olyan restaurált bútor – ágy, írószekrény és szék – is megtalálható most a kastélyban, amelynek alkotója ismeretlen.
Az ágy feketére fényezett fából készült, faragott, aranyozott részletekkel gazdag, és négy állatkarmos lábon áll. Megcsodálhatják még az 1812 körül készült írószekrényt is, amely szintén feketére fényezett fa, faragott, aranyozott részletekkel, aranyozott bronz veretekkel. Négy állatkarmos láb felett két ajtó nyílik, mögötte három fiók húzódik meg. Felső részének lehajtható lapját két álló, aranyozott ruhába öltözött egyiptomias nőalak fogja közre. Az írólap mögött összesen 9 fiók található.

Említésre méltó az 1800 körül készült szék is, amelynek szintén ismeretlen az alkotója. Feketére fényezett körtefa, jávorfa és ón berakással, faragott, aranyozott részletekkel. Elöl két állatkaromban végződő láb, ülése kárpitozott. Hátsó láb folytatásán egy-egy aranyozott faragott sas. Támlája félkörívű, előlapján fantasztikus állatok és növények találhatóak.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/681,VenD%C3%89Gs%C3%A9gben+a+m%C3%BAzeum+b%C3%BAtorai