Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Mitől lehet izgalmas a gyerekeknek a születésnapi parti? Szinte bármitől, ami újdonságot jelent. De azért legyen benne torta, gyertya, ajándék és rengeteg nevetés! Mi van akkor, ha a szülők a születésnapossal egyetértésben úgy döntenek, nem játszóházban, trambulinparkban, állatkertben vagy házibuliban ünnepelnek, hanem egy múzeumban? Az eltűnt ezüst nyomában című program során a gyerekek beléphetnek a Ráth-villa időutazós-nyomozós játékába, és megtudhatnak rengeteg érdekességet a századforduló korszakáról. Na, pont erre vállalkozott a születésnapos Zentai Zsóka a barátaival és családtagjaival.Pontosan tudják a 9-10 éves nyomozók, mit nem szabad egy múzeumban: szaladgálni, kiabálni, de főleg hozzáérni a műtárgyakhoz, beleülni a kiállított székekbe. Nemcsak azért vannak képben, mert Zsóka nyolcadik szülinapját tavaly a Természettudományi Múzeumban ünnepelték egy dinós foglalkozáson, hanem mert már azelőtt is jártak múzeumban, és a szülők felkészítették őket erre.
Borsai Dóra múzeumpedagógus várja a gyerekeket, és kalandozik velük a századforduló birodalmában. Bemutatja a bejáratnál a házigazdákat: Ráth Györgyöt és feleségét, Gizellát. Azaz csak a szobrukat, mert az elképzelt történet szerint a műgyűjtő házigazda és neje elutazott, és az unokaöcsre, Ernőre hagyta a házat. Igen ám, de mi történik, ha eltűnik egy értékes tárgy, amiről először nemcsak azt nem tudni, ki vitte el, hanem, hogy mi is az. Vajon ki lehet a tolvaj? A személyzet? A vendégségsereg, amely vacsorára érkezett, és jóízűen elfogyasztotta mind a nyolc fogást? Ez az, amit a lányoknak kell kinyomozniuk.A csapat bejárja a villa állandó kiállítását, A mi szecessziónk címűt, és megismerkedik a századforduló motívumaival és szokásaival. A múzeumpedagógusok bőröndjéből előkerülnek a régmúlt öltözékei, felpróbálhatnak sok mindent a korhű kalaptól a fűzőig, megtapogatják a finom kecskebőr kesztyűt, amely az évek során annyira összement, hogy még a pici gyerekkéz sem fér bele. Aztán meg elámulnak a hatalmas századfordulós bugyogón, amelyet azért egyikük sem próbálna fel szívesen, noha nem egyszer lett kitisztítva.

Kapnak ízelítőt a korszak illemtanából, és kiderül, miért hordtak mindig maguknál napernyőt az elegáns hölgyek, hány éves kortól várták el, hogy egy nő fűzőt viseljen, és miért hívják az alsóneműt fehérneműnek. A termekben izgatottan tippelik, melyik tárgy miből készülhetett, illóolajokat, majd parfümöt szagolgatnak, és megtudják, az úrnőnek mi a kedvenc illata és mi az, amit nagyon utál.A szemtanúk vallomásait olvasgatják hangosan, de nem spoilerezünk, a nyomozás végét nem áruljuk el, ne rontsuk el a következő szülinapos csapat játékát. Azt viszont eláruljuk, volt olyan kislány, aki bátran elmehet nyomozónak: a kezdetektől fogva sejtette, hol tűnhetett el a tárgy.A múzeumpedagógia teremben kreatív foglalkozás várja a gyerekeket. Képkeretet festenek, amelybe majd kétoldalú ragasztóval rögzíthetnek fotót, rajzot. Nagy dobozban matatnak a gombok között, amelyeket felragaszthatnak a színezett keretre, és mindezt továbbcsinosíthatják lakkfilc-rajzaikkal.

A színes képkeretek sorban száradnak a radiátoron, így tiszta terítőt borít az asztalra Dóra és segítője, Mária. Kezdődhet az uzsonna. Zsóka nagynénje és unokatestvére készítette azt a csodás szivárványpiskótás tortát, amelyet az anyuka, Zentainé Kiss Szabina tálal. Tölteléke finom vajas krém, a tetején marcipánlepkék parádéznak a rózsaszín fondantborításon. A torta közepébe nyomott 9-es számmal barátkozik az ünnepelt, mielőtt megvágják a remek süteményt. Az édeset sós követi, egy csomó pogácsa meg pohárnyi narancslé.

De legjobban azt várják a gyerekek, hogy átadhassák az ajándékokat, amelyek között sok a személyes rajz és üzenet. A születésnapos Zsóka boldog, végignéz, -olvas, -próbál mindent. A fotós kollégával megdöbbenünk, a lányok körében mennyire népszerű a focis kártya és bármi, ami dinoszauroszos, bár Zsóka dinó-őrülete tavaly csúcsodott.A Ráth-villa születésnapos foglalkozásai a pandémia előtt rendkívül kedveltek voltak, és ahogy újra elindultak, megint sokan foglaltak maguknak időpontot. Szombat délután még nagyobb csapat vette birtokba a villát, akik olyan jól érezték magukat, hogy szinte haza sem akartak menni.

Nyárra még vannak időpontok, ahogy őszre is. Nemcsak a 8-10 éveseknek találtak ki programokat múzeumpedagógusaink, hanem az 5-7 éveseknek és a 10-14 éveseknek is. És persze nemcsak a lányokat várják, hanem a fiúkat is. A kisebbekhez a Varázscilinder szól, amelynek tulajdonosát keresik a villát bejárva, a nagyok pedig a Legyél te is lakberendező! című foglalkozást választva a lakberendezés fortélyait ismerhetik meg a nem mindennapi szecessziós enteriőrökben és a pompás műtárgyak között.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/712,+Sz%C3%BClet%C3%A9snap+a+szecesszi%C3%B3+birodalm%C3%A1ban