Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Minden gyermek – legyen kicsi vagy nagy – szeret más bőrébe bújni, főleg ha mindez olyan csodálatos világban történik, ahol minden tárgynak jelentése és jelentősége van. Egy hely, ahol elvarázsolt királylányok, titokzatos tündérek és távoli országból érkező vándorok találkoznak, hogy együtt keressenek megoldást társuk megsegítésére. Tartsanak velünk a Ráth-villába, ahol a mesebeli utazás során sok csuda látnivaló akad, és a segítőkész csapat még meglepetéscsokit is kap jutalmul.

Amikor a 4-6 évesekből álló kis óvodások megérkeznek a villába, kint épp nem túl barátságos az idő. Miközben leveszik a táskákat, kabátokat, érdeklődve pillantanak körbe a lépcsőházban. Nézik a finoman megmunkált vaskorlátokat, virágokkal, növényi indákkal díszített üvegablakot, a bronz- és márványszobrot Ráth Györgyékről – érzik, hogy ez különleges hely! Innen indul Keiko, a távoli vidékről idesodródott daru története, aki keresi a hazafelé vezető utat, talán nem is számítva arra, milyen jószándékú kis segítőkre talál!

A villát bejáró mesebeli program során minden gyermek egy-egy szereplő bőrébe bújik, legyen az tündér, királylány, bohóc vagy különleges képességekkel rendelkező madár. Mindenki fejdíszt vagy eszközt kap, így teljesen azonosulhat a ráosztott figurával a drámajáték alatt. A kicsik zenével, énekkel, illatok megfejtésével, valamint színek és formák felfedezésével egyre közelebb jutnak ahhoz, hogy Keiko hazafelé tartó ösvényét megleljék. A játék vezetője – intézményünk múzeumpedagógusa – eközben a villa berendezését alkotó bútorok, porcelánok és szövetek apró részleteire is felhívja a figyelmet, bemutatva az anyagok sokszínűségét az óvodásoknak.

 

A regényes utazás során a Ráth-villa földszinti és emeleti termein halad át a kis csoport, a műalkotásokon szereplő emberek és állatok sorra életre kelnek, hogy beavassák a gyerekeket az általuk őrzött titkokba. Az egyórásra tervezett program során csillogó szemek és megoldást sejtő lelkes jelentkezők várják a játék vezetőjét, a figyelmes kis kalandorok együtt törekszenek a megoldásra.

 

Talán nem lepjük meg olvasóinkat, de a mese jól végződik: Keiko, a messzi ország madara segítői révén eljut otthonába, a gyerekek pedig lassan visszatérnek a mesék birodalmából a valóságba. Az pedig, hogy a foglalkozás végére a villa kertje napfényes mezővé változott a borús kezdést követően, szinte biztosan az ott járó tündérek műve…

 

Várjuk a nagycsoportos óvodások csapatát a Ráth György-villa múzeumpedagógiai foglalkozásain előre egyeztetett időpontban, keddtől péntekig!

Kapcsolat: Joó Julianna, e-mail küldés
Ár/fő: 800 Ft

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/718,Barangol%C3%A1s+egy+sz%C3%A1zadfordul%C3%B3s+mesevil%C3%A1gban