Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

2011. június 24. péntek 18-02 óráig

Ezernyi program egy éjszakában a Közel-Kelet jegyében! Perzsa és török koncertekkel, török néptánccal, filmvetítésekkel, iráni divattal és közel 100 iparművészt felvonultató Kreatimm vásárral várunk mindenkit. Egy darabka történelmet is hazavihetnek régi, Zsolnay-mázas épületkerámiáink formájában. Ezek töredékeire ékszertervező pályázatot írtunk ki, melynek nyertes darabjait szintén megcsodálhatják és megvásárolhatják új boltunkban!

18.30 Dr. Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatójának köszöntője. 
        Őexcellenciája Saeed Seyed Agha Banihashemi, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete megnyitja a programot
 

19.00–20.00 Arasinda koncert Bede Sarolta – ének; Juhász Endre – oboa, szaxofon, bombard; Bakos Csaba – davul, derbuka; Bata István – basszusgitár és Nyitrai Péter – saz baglama, oud, cümbüs, kaval, zurna.
Az Arasinda együttes 16 éve alakult és azóta rendszeres fellépője hazai és európai folk, illetve történelmi tematikájú fesztiváloknak. A zenekar feldolgozásainak kiindulópontja és hangszerelésbeli alapja a török népzene, mely részint eredeti hangszereken, s a baglamán, oudon, cümbüsön, kavalon, zurnán, derbukán, és természetesen török nyelven előadott énekhangon jelenik meg, részint pedig az Európában elterjedtebb hangszerek (oboa, szaxofon és basszusgitár) hangszínével keveredve adják az Arasinda sajátos hangzásvilágát. A feldolgozásokban megjelenő eredeti török dallamvilág a zenekar szólistáinak egyéni improvizációival váltakozik, mely hol a jazz felé, hol a keleti taksim hangzása felé viszi el a dallamívet.

 20.00-20.40 Dolunay török néptáncelőadás – a tánccsoport Törökország régióinak hagyományos táncait bemutató előadással készül az estre.

 

 

21.00-20.00 Perzsa koncert - Hessam Habibi
Hessam Habibi – ének, dotar. Igazi zenei csemegeként a perzsa, kurd, török, törzsi és sámánisztikus zenei hagyományokból is táplálkozó Észak-Khorászán népzenéje tárul elénk. Dotar kísérettel elevenednek meg a helyi költemények, és a hagyományos naqqali stílusban elmesélt történetek.

 

22.30-23.30 Közel-Keleti népzenei koncert – iráni, pakisztáni, török, arab és magyar dallamok találkozása Majda Mária Guessous és Boros Gerzson Dávid tolmácsolásában. Az est alkalmával olyan autentikus hangszereket is megismerhetünk, mint a török saz, a koboz vagy a darbuka, és a doromb.

0.00-1.00 Achmed herceg kalandjai – Lotte Reininger 1926-os animációs némafilmje igazi filmművészeti csemege, hiszen ez az első fennmaradt animációs film. Az Ezeregyéjszaka egyik meséjét feldolgozó alkotás egyedülálló képi világával a wayang árnyjátékokat idézi, a film magával ragadó kidolgozása és örökérvényű meséje lebilincseli nézőit. A rendező alkotótársai Walter Ruttmann, Berthold Bartosch vagy Carl Koch voltak.

1.00-2.00 Dj Milendee - Hagyományos perzsa dallamok modern felfogásban.

 

Folyamatos programok:

Szentivánéji Kreatimm design-vásár közel 100 iparművésszel. A földszinten keramikusok, üveg-, és porcelántervezők, az emeleten textil-, ékszer- és kiegészítő-tervezők, valamint az enteriőr-designerek és grafikusok mutatják be legújabb alkotásaikat. Különleges vendégünk: Empurple – Arghavan Shekari iráni divattervező kollekciója, és iráni kézműves termékeket is bemutatunk.

 Zsolnay-mázas épületkerámia-kiárusítás a Hőgyes Endre utcai udvarunkon.

Gyerekprogramok: ékszer-, amulett- és talizmánkészítés. A gyermekek és az érdeklődő felnőttek a gyakorlatban is megismerkedhetnek a korabeli ékszerek és az ebben az időszakban is népszerű amulett- és talizmán-készítés rejtelmeivel. Ez utóbbiak különös jelentősége nem csak abban áll, hogy tulajdonosuk számára, mint mágikus tárgyak védelmet jelentenek, de önbizalmat is adtak a külvilág mindenféle ártó hatásával szemben.
Perzsa nyelvi gyorstalpaló.

Iráni filmvetítés – a Díszteremben iráni filmeket vetítünk (angol felirattal).
18.30—20.00 Yad o Yadegar
Rendező: Farhad Varahram és Mostafa R. Karimi
Az izgalmas dokumentumfilm során körbejárhatjuk Irán legszebb tájait, az ország peremén húzódó zord hegységektől, a központi száraz síkságon át a tengerpartokig, de megismerhetjük a terület történelmét a legelső perzsa törzsek érkezésétől a közelmúlt teokratikus államrendjéig és megpróbálhatjuk megérteni az ország ellentmondásos kapcsolatát a modernitással. Lenyűgöző képek és magával ragadó zene mellett mutatkoznak be Irán természeti szépségei, hagyományai és lakosai.
20.30 —21.45 101 sal Baladieh
Rendező: Orod Attapour
A film Teherán önkormányzati politikáját mutatja be, megvilágítva azokat a társadalmi és politikai hatásokat és változásokat, amelyekkel egy 200 éves főváros és hivatalai szembesülhetnek.
22.00—22.35 Dastha va najvaha
Rendező: Babak Behdad
Egy üvegáru bolt történetén keresztül ismerhetjük meg a hagyományos iráni kézművesség válságát.
23.00—23.26 Maryam Jazirehye Hengameh
Rendező : Mehrdad Oskui
A filmben egy asszony és vak férje mutatja be mindennapjait a Perzsa-öböl partján.
23.30—23.45 Rozi dar Bazar
Rendező: Djalal Mehman Nawaz
Egy teheráni bazár, nyitástól zárásig.
00.00—01.30 Yad o Yadegar
Rendező: Farhad Varahram és Mostafa R. Karimi

Az Üvegcsarnokban a programok közötti szünetekben az Ezeregyéjszakát idéző némafilmek részleteit, illetve iráni filmtöredékeket vetítünk zenei aláfestéssel. A vetítésre kerülő némafilmek: George Melies: Az arab éjszakák palotája (1906); Douglas Fairbanks: A bagdadi tolvaj (1924); Ferdinand Zecca: Ali baba és a negyven rabló (1902).

Kiállításaink:
Törékeny harmónia - Klasszicista porcelánok a zágrábi Muzej Marton gyűjteményéből
Két korszak határán – Perzsa művészet a Qádzsár korban (1796-1925)
Főúri öltözetek az Esterházy-kincstárból
Oszmán-török szőnyegek
Gyűjtők és kincsek


Étel-ital: Kaltenberg Étterem, Kék Ló Fashion Pub, bio gyümölcslevek és fagylaltok

A nálunk elővételben jegyet váltók között 10 db egyedi, Zsolnay-mázas épületkerámiát, 2 fős perzsa vacsorát, 2 fős vacsorát a Kaltenberg Étteremben és értékes design-ajándékcsomagot sorsolunk ki.

A program támogatói: Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövetsége, ELTE Iranisztika Tanszék
 

Jegyárak: felnőtt 1400 Ft, gyerek 600 Ft - a jegyek minden - a Múzeumok Éjszakája programsorozatban részt vevő - múzeum programjára érvényesek.

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/84,Szentiv%C3%A1n%C3%A9ji+Kreatimm+v%C3%A1s%C3%A1r+-+Design+elvitelre%21?type=archive