Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A Design Világnap ünneplésére csábít az Iparművészeti Múzeum: kortárs formatervezők alkotásai, vetített képek és egy lengyel grafikus lány szubjektív szótára tekinthető meg június 29-én. A Magyar Formatervezési Tanács kezdeményezésére megvalósuló program ingyenesen látogatható.

Június 29-én, a Design Világnapján az Iparművészeti Múzeum csatlakozik a világ azon design múzeumainak sorához, amelyek megemlékeznek a jeles napról. Ez az első olyan nemzetközi megmozdulás, amely a formatervezést és annak az életminőségünkre gyakorolt pozitív hatását hangsúlyozza.

Az Iparművészeti Múzeum állandó és időszaki kiállításai mellett a Fiatal Iparművészek Stúdió Egyesülete (FISE) egész napos bemutatója tekinthető meg: vetített képeken több száz iparművészeti alkotás villan majd fel egymás után. Emellett az utóbbi évek Magyar Formatervezési Díjjal elismert, valamint Moholy-Nagy László és Kozma Lajos ösztöndíjasainak munkáiból nyílik ízelítő kamara-kiállítás; így – többek között - székely rakottas szoknyára emlékeztető bőrtáskákat, egyedi alkalmi ruhákat és letisztult formavilágú ékszereket is láthatnak az idelátogatók.

A Világnap kiállítóinak sorát egy lengyel grafikusművész is színesíti. Agnieszka Nabielec, a Visegrad Artist Residency Program ösztöndíjasaként készítette el „Személyes szótárá”-t, amelyben magyarországi élményeit összegezte sajátos módon. A lengyel lány szubjektíven kiválasztott magyar szavak mellé társított elképzelt jelentést és ezt öntötte grafikai formába. A lengyel művész kiállítása jól szimbolizálja, hogy az Európai Unió Tanácsának soros elnöki feladatait egy nappal később hazánk Lengyelországnak adja át.

Az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége (rövidítve: ICSID) megalakulásának 50. évfordulója alkalmából, 2007. június 29-én hirdette meg először a Design Világnapját. Ezen a napon világszerte együtt ünnepelnek a designerek és designrajongók. A hagyományteremtő kezdeményezés célja, hogy minél szélesebb körben irányítsa a figyelmet a formatervezés jelentőségére. A világnap idei központi témája: „Milyen hatással van az életedre az ipari formatervezés?”, amit az ICSID hivatalos posztere is hirdet.

Ezen a napon az Iparművészeti Múzeum kiállításai ingyenesen látogathatók! Bejárat ezen a napon az épület bal oldalán, a Hőgyes Endre utcai bejáraton.
 

Program: Design Világnap
Helyszín: Iparművészeti Múzeum, 1091 Budapest, Üllői út 33-37.
Időpont: 2011. június 29., szerda 10:00-18:00

A program együttműködő partnerei: Magyar Formatervezési Tanács, Iparművészeti Múzeum, FISE és az MKISZ.
 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/93,Design+Vil%C3%A1gnap?type=archive