Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Újabb kiállítás nyílik a szecesszió világnapjának ünnepén, azaz június 11-én A mi szecessziónk című állandó kiállításon belül a Ráth-villában. Az emeleti apró térbe 90 darab vetített ex libris „költözik” MINIVARÁZS - Kép és betű a szecessziós ex libriseken címmel. Horváth Hilda művészettörténész, az adattár vezetője, A mi szecessziónk kurátora válogatta a múzeum hatalmas gyűjteményéből az itt bemutatott kisméretű, sokszorosított lapocskákat, amelyeket a könyvtábla belsejére ragasztanak a tulajdon védelmében. Mindegyiken látható egy pici kép, a kötet tulajdonosának neve, valamint az ex libris szó, amelyet kiválthat az XY könyve avagy könyvjegye, illetve az ex bibliotheca felirat.A könyvnyomtatással szinte egy időben készültek az első ex librisek. A legrégebbiek címeresek voltak, amikor még csak a leggazdagabbak rendelkeztek könyvtárral. Később a tematika kibővült. Lényegében minden szerepelhet rajta, ami a tulajdonoshoz kötődik: emblémák, allegorikus jelenetek, különféle tárgyak (főként könyvek), tájak, sőt egyszerű betűkompozíciók is.

A 19–20. század fordulójától már nem feltétlenül ragasztották könyvekbe, inkább gyűjtötték ezeket a tulajdonjegyeket. Csere céljából készíttették őket, olykor akár a legnagyobb művészekkel.

Az Iparművészeti Múzeum rendelkezik a világ egyik legnagyobb ex libris-gyűjteményével. Ez főként három gyűjtőnek köszönhető: dr. Soó Rezső (1903–1980) botanikus professzornak, Rozsnyay Kálmán (1872–1948) író, színész, grafikus „életművésznek” és Kühnemann Viktor (†1915) mérnöknek.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/exhibits/view/649,Minivar%C3%A1zs+a+vet%C3%ADt%C5%91teremben?type=temporary&style=accessible