Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az angol nyelvű drámaírás egyik legismertebb alakja, William Shakespeare 460 éve, 1564. április 23-án született. (Április 23-án halt meg, 1616-ban.) A Stratford-upon-Avonből származó költő, drámaíró, színész színdarabjai talán a legismertebbek, de szonettjei is igen népszerűek. Gyűjteményünkben antológiakötete és a Hamlet lipcsei, 1909-es miniatűr kiadása mellett egy róla készült portrét, valamint a darabjaiból ismert karakterekkel díszített kártyapaklit is felleltünk.

Írói karrierje Londonban indult be igazán, amikor 1587 nyarán megérkezett egy vándorszínész-társulat tagjaként, 5 évvel később már sikeres fővárosi színészként és drámaíróként említették.
A Londonban töltött idő alatt jelentek meg Shakespeare első nyomtatott művei, emellett színész és író tagja lett a The Lord Chamberlain's Men színtársulatnak is, itt töltötte karrierje majdnem harmadát. Például Szentivánéji álom, Rómeó és Júlia, Hamlet, Othello, Lear király, Macbeth, A lóvá tett lovagok és A velencei kalmár – ezek az elévülhetetlen klasszikusok itt születtek.

Talán ezek az írások ihlették Bernhard J. Dondorf nyomdászt, akihez ez a gyűjteményünkben található Shakespeare-kártyajáték köthető. A franciakártya-pakli lapjain többek között III. Richárd, Lady Anna, VIII. Henrik vagy Jacques az Ahogy tetszikből, illetve Claudius a Hamletből elevenedik meg. Az író drámáiból ismert karaktereket ábrázoló kártyák a századfordulón készültek. Dondorf 1833-ban megnyitotta saját vállalkozását, kezdetben nyomdaipari berendezéseket, valamint írószereket és névjegykártyákat értékesített. A kromolitográfia (többszínű nyomatok készítésére szolgáló módszer) térhódításával 1840 körül a játékkártya-üzletágba is belevágott. A frankfurti műhelyében készült kártyapakliból több is van adattárunkban.

Shakespeare portréja is megtalálható gyűjteményünkben, az írót Lukáts Kató örökítette meg egy vázlatrajzán. Ez a vázlat a Szépirodalmi Könyvkiadó A világirodalom remekei című sorozatához készült. Lukáts 1930-as évektől a reklámgrafika különböző műfajaiban alkotott, készített üzleti kártyát, plakátot, üdvözlőlapot, könyvdíszt, folyóiratcímlapot, valamint divatrajzokat és jelmezterveket is. 

Bizonyára önök is észreveszik, hogy az itt látható könyv borítóján Shakspeare-felirat szerepel, és higgyék el, nem elírás, a szerző nevének írásmódja itt eltér az általánosan használttól. Maga a drámaíró is többféleképpen írta a nevét, de ezt a „Shakspeare”-írásmódot mások is használták (például fordításában Csiky Gergely), nemcsak Friedrich Kreyßig (1818–1879), aki a képünkön látható, 1864-ben, Lipcsében készített kötetet szerkesztette.
Az angol drámaíró műveinek legnépszerűbb részleteit egybegyűjtő, és az idézetgyűjteményektől megszokott módon kis méretű, de reprezentatív kötetet Karl Winkler (1827–1874) harminckét illusztrációja díszíti. A kötet a legnemesebb irodalmi művek bemutatásához illően elegáns, arannyal nyomott sötétbordó vászon kiadói kötést kapott.

Végezetül, de nem utolsósorban Shakespeare A vihar című írását mutatjuk be egy nem mindennapi borítóval ellátott kötetben, amely az Iparművészeti Múzeum könyvművészeti gyűjteményének illusztris darabja, a borítón Ariel, a „légi szellem” pillangószárnyakkal látható. 1901-ben jelent meg a könyv Londonban, Robert Anning Bell illusztrálta, a kötés tervezője és feltehetően az akvarell készítője Samuel Poole festőművész volt.

 

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/824,Shakespeare+vagy+Shakspeare%3F?style=accessible