Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti múzeum palotája Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint 1893 és 1896 között épült fel. Az európai szecesszió kiemelkedő épületének számító palota megoldásai különlegesek. A magyaros ornamentikával gazdagon díszített külső-belső kerámiaburkolata, (mázas kerámiacserép) tetőhéjazata a világhírű pécsi Zsolnay-gyárban készült.
A II. világháború és különösen az 1956-os harcok a központi épület állagát lerontották. Az elmúlt évtizedek és évek során, mindig csak (akciószerűen) a legégetőbb, gyors beavatkozást igénylő építési munkákat végezték el, amelyek nem pótolhatták az épület egészét érintő felújítási munkák kivitelezését. A felújításokhoz szükséges pénzügyi fedezet hiányában az épület teljes körű felújítására, rekonstrukciójára nem került sor. Az épület műszaki állapota mára olyan mértékben leromlott, hogy az állagromlásból, a közműrendszer állapotából, az energia rendszerek elavultságából eredő problémák az épület mindennapi működtetését akadályozzák, súlyos veszélyforrást jelentenek.

A főépület 2010 novemberében életveszélyessé vált, állapota miatt sürgős, a közvetlen életveszélyt elhárító beavatkozásokra volt szükség. A minisztérium az épület azonnali bekerítését és az épület körüli járdák megfelelő teherbírású (megerősített) védőtetővel való ellátását rendelte el. Az Iparművészeti Múzeum központi elhelyezkedésére és a mellette elhaladó, a repülőtérre vezető legfontosabb főútvonalra tekintettel elodázhatatlanná vált az Európai Unió soros elnökségét érintő időszakban a delegációk vonulási útvonalán annak a kockázatnak a kizárása, hogy akár a kupolát díszítő 11 méter magas, vélhetőleg tonnás súlyú, lanterna, illetve az egyéb építészeti és díszítő elemek Üllői útra zuhanása ne okozzon kezelhetetlen közlekedési anomáliát.

2011-ben a kormányzat gyorssegélyként hatvanmillió forintot bocsátott a múzeum rendelkezésére, hogy a további károsodást elhárítsák, és a tető veszélytelenítését elvégezzék. A munkálatok során lekerültek a tetőről a meglazult, leeséssel fenyegető tetődíszek, köztük a tetőgerinceken elhelyezett, veszélyesen meglazult kerámia taréjelemeket.  2011. június 17-18-án került sor a leglátványosabb beavatkozásra: lekerült az Iparművészeti Múzeum kupoláját megkoronázó lanterna. A lanternát utoljára az 1930-as években újították fel, de akkor is csak a szerkezet egy részét cserélték ki, az évek folyamán pedig ipari alpinisták toldozgatták-foldozgatták a tetőelemeket. Lichter Tamás statikus, a múzeum tetőfelújítását végző ICM Kft. igazgatója szerint egyetlen ép elem sem található a tetőszerkezeten, a tartó betonszerkezet elfáradt, a vasszerkezet korrodálódott, a lanterna maga pedig megdőlt az Üllői út irányába. A torony műkőből helyreállított oszlopai szinte víztározóként funkcionálnak, bármikor megborulhat az egész szerkezet, a kémények is szét vannak repedezve, a kéményseprőjárdák pedig teljesen elrothadtak.

Takács Imre főigazgató szerint a közbeszerzésen kiválasztott ICM Kft. munkatársai arra fognak törekedni, hogy a lanternából minél nagyobb elemeket emeljenek le egészben. A cél ugyanis az, hogy a tornyot újra felállítsák – lehetőleg a IX. kerület egyik közterén. Mérete és súlya miatt azonban végül a 11,5 méteres lanternát óriásdaruval is csak több darabban lehetett leemelni a helyéről.

Hogy az épületet díszítő, de oda már vissza nem rakható Zsolnay-mázas kerámiaelemeknek új funkciót találjanak, az Iparművészeti Múzeum Mindörökké Zsolnay címmel ékszerpályázatot hirdetett iparművészek számára, hogy a mai kornak, divatnak megfelelő ékszerkollekciókat alkossanak. Több mint százan pályáztak, az eredményhirdetést június 17-én tartották a múzeumban. Az elöregedett, leszedett Zsolnay épületkerámiák egy részéből pedig a Múzeum jótékonysági árverést rendezett. 

A veszélyelhárításról és a múzeum szerkezeteinek vizsgálatáról, állapotáról a Múzeum a Pannonterv Kft.-vel és az ICM Kft.-vel közös szervezésében szakmai konferenciát rendezett 2011. október 17-én 'A szecesszió építészetes és szerkezetei, az Iparművészeti Múzeum' címmel.

Utoljára módosítva 2018. január 18. 15:04:51
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/contents/164,Vesz%C3%A9lyelh%C3%A1r%C3%ADt%C3%A1s+2011?style=accessible