Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

 Az Art Project a Google kulturális kezdeményezése, célja, hogy megőrizze és mindenki számára néhány kattintással elérhetővé tegye a világ kulturális kincseit. A Google technológiájával, a múzeumok pedig műkincseikkel és szakértelmükkel járultak hozzá az együttműködéshez. A weboldal segíségével a világ múzeumai a lehető legszélesebb közönségnek mutathatják meg gyűjteményeiket méltó online környezetben. Ehhez a globális virtuális kiállításhoz csatlakozott az Iparművészeti Múzeum is, három más hazai múzeum mellett.

Az Iparművészeti Múzeum műtárgyai közül sok más mellett Rippl-Rónai József Vörösruhás nő című alkotása is elérhető nagy felbontásban az Art Projecten. A különleges falikárpit a II. világháborúban kis híján megsemmisült, akkori tulajdonosának házában a legtöbb textildísz elpusztult. A külföldön is ismert alkotást most egészen közelről, nagyító alatt is szemügyre veheti bárki az ArtProject.com oldalra kattintva. Ha pedig valaki jelenleg három különböző magyarországi múzeumban fellelhető Rippl-Rónai alkotásokat szeretne egy helyen látni, ezt - addig is, míg nyílik ilyen kiállítás - egyetlen kattintással megteheti az Art Project oldalán.

Az ArtProject.com oldalon az internetezők kereshetnek a műalkotások között, a művész neve, műalkotás, művészeti ág, múzeum, ország, gyűjtemény és időszak szerint is. A „Collection” funkció segítségével pedig a műalkotásokból tetszés szerint bárki összeállíthatja személyre szabott gyűjteményét. Eddig világszerte több mint 300 ezer ilyen saját galéria készült. A festményekhez az internetezők megjegyzést fűzhetnek, majd a gyűjteményt megoszthatják másokkal. Az Art Project Google+ oldalát már több mint 3,5 millióan követik, azokat pedig, akik gondolataikat azonnal megosztanák másokkal, az Art Project oldalba is beépített ingyenes, akár 10 személyes videochat, a Google+ Hangout várja. Az Art Project emellett diákok és pedagógusok számára is ideális eszközt jelenthet az órai munkában, beépített szolgáltatásainak köszönhetően pedig segítséget nyújthat közös projektek és tananyag elkészítéséhez. 

A Google Art Project keretében Magyarországon először az Iparművészeti Múzeum gyűjteménye érhető el Street View technológiával bekamerázva: így virtuálisan bejárható a múzeum állandó kiállítása, a Bigot-pavilon és az épület sokak szerint legszebb részei. Az állandó kiállítás az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének történetét mutatja be. A szecessziós építészeti elemekből – falburkolatokból, kandallókeretekből, plasztikus díszű oszlopokból – összeállított Bigot pavilont 1900-ban a párizsi világkiállításon vásárolta a múzeum akkori főigazgatója. Több mint száz évvel ezelőtt a párizsi világkiállítás vendégei láthattak utoljára.

A “Museum View” mellett a 7 milliárd pixel felbontású gigapixeles technológia is megérkezett az Iparművészeti Múzeumba. Az így készült fényképen a múzeum legszebb pre-reneszánsz falikárpitját, Jan van Roome “Jézus születése” című közel 500 éves művét lehet szabad szemmel nem látható részletességgel, akár szálanként tanulmányozni.

Utoljára módosítva 2021. január 30. 15:16:42
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/contents/198,Google+Art+Project?style=accessible