Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti Múzeum szakkatalógusai

Az Iparművészeti Múzeum egyik évekkel ezelőtt kijelölt fő célja, hogy gyűjteményének kiemelkedő műtárgycsoportjairól szakkatalógust jelentet meg, a legkitűnőbb munkatársak tollából, a legfrissebb tudományos eredményeket és az évtizedes kutatásokat összegezve. Időről időre megörvendeztetjük az érdeklődőket egy-egy újabb, átfogó igényű, szakszerű, tudományos kötettel, magyar és angol nyelven.

A szakkatalógusok egy-egy kiemelkedő gyűjteményegységet mutatnak be teljes körűen, s az idegen nyelven is megjelenő kiadványok ismertté teszik külföldön is a kollekciót.

Elsőként az oszmán–török szőnyegkatalógus jelent meg Batári Ferenc tollából (1994), ezt követte az úrihímzésekről László Emőke könyve (2001), majd Maros Donka legyezőkről szóló műve (2002) és utoljára 2005-ben egy kötet az intézmény kártyagyűjteményéről külső szakértő, Jánoska Antal tanulmányával, Nagy Györgyi szerkesztésében (utóbbi magyarul és németül).

Fontos célkitűzés a múzeum szakkatalógusainak folytatása. 2010-ben megjelentettük az Esterházy-kincstár szakkatalógusát, mely a munkatársak több évtizedes kutatómunkájának eredményeit foglalja össze.

Elsőként a textileket ismertető kötet jelenik meg, 2010-ben magyarul, majd az ötvösművek kötete. Mindkettő kiadását magyarul és angolul is tervezzük.

Szakkönyvek kiállításokhoz

A kiállításokat kísérő kiadványok esetében újdonság a kiadói együttműködés, melynek keretén belül a Corvina kiadónál megjelent a 2009-ben megnyílt szecessziós bútor kiállítás kiadványa Somogyi Zsolt tollából. Címe: A magyar szecesszió bútorművészete. A kiállítás és a könyv közös sikerét mutatja, hogy 2. a Corvina Kiadó kiadványainak toplistáján.

Ez egy sorozat első kötete, mely az Iparművészeti Múzeum gyűjteményét, kiállításait mutatja majd be. A sorozat címe: Az iparművészet remekei.

Utoljára módosítva 2013. november 4. 19:38:42
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/contents/51,Publication+series?style=accessible