The Museum of Applied Arts is closed due to the renovation of the building.
Jump to content
Accessible version main page
Iparművészeti Múzeum Talking map

A Magyar Iparművészet című folyóiratot 1897-ben alapította a Magyar Iparművészeti Társulat. A folyóirat 1944-ig kísérte figyelemmel mintegy tíz iparművészeti műfaj életét. A második világháború után negyvenkilenc évi szünet következett, majd 1993-ban Fekete György belsőépítész, kulturális államtitkár alapította újra Dvorszky Hedvig főszerkesztésével. Szerkesztőbizottságában azóta is a legjelentősebb hazai szaktekintélyek munkálkodnak. A folyóirat kiadója a Magyar Művészeti Akadémia, szerkesztőségének otthona ugyanaz az Iparművészeti Múzeum, amelyben immár 113 éve otthonra talált.

A folyóirat évente négyszer, a napfordulók idején jelenik meg, hatvan színes és húsz egyszínű oldalon. Céljaként a nagy múltú magyar iparművészet értékeinek folyamatos bemutatását, a kortárs, egyéni teljesítmények rögzítését vállalta. Következetesen hírt ad egyéni és közös kiállításokról, biennálékról, pályázati és ösztöndíj beszámolókról, és figyelemmel kíséri az iparművészeti és design felsőoktatás résztvevőinek mestermunkáit.

Megjelenését nagymértékben a Nemzeti Kulturális Alap Iparművészeti Szakkuratóriumának évenkénti döntése, valamint előfizetőinek stabil támogatása teszi lehetővé. A lapszerkesztés elve azon a szilárd állásponton alapul, hogy egyetlen ilyen irányú szaklapként sem a műfajok természete, sem gyakorlóinak stiláris vagy filozófiai megközelítése nem játszhat szerepet a közölt anyagok válogatásában. Mércéje tehát egyedül a minőség lehet. Ugyanakkor érzékeny egyensúlyával támogatja a kézművességen alapuló iparművészet és a design szimbiózisát, mint speciális hazai jelenséget. A közölt cikkeket angol kivonat teszi teljessé.

A folyóiratot 2007-ben Magyar Örökség Díjjal tüntették ki.

Felelős kiadó: Magyar Művészeti Akadémia Alapítvány, Kováts Flórián
Szerkesztőség: 1091 Budapest, Üllői út 33-37. (az Iparművészeti Múzeum épületében)
Telefon: +36 1 218 7582
Fax/üzenetrögzítő: +36 1 218 7582
E-mail cím: send an e-mail
Adminisztrátor: Horváth Róbert
Fogadóórák: kedden és csütörtökön 10–14 óráig

Olvasószerkesztő: Antal Mariann
Lapalapító: Professor emeritus Fekete György, belsőépítész
Főszerkesztő: Kiss Éva művészettörténész
Szerkesztőbizottság: Dávid Katalin művészettörténész, Ernyey Gyula designer, szaktörténész, Feledy Balázs művészetkritikus, Lovag Zsuzsa régész, művészettörténész, Mezei Gábor belsőépítész, N. Dvorszky Hedvig művészettörténész, Schrammel Imre keramikus és porcelántervező, Selmeczi Kovács Attila néprajzkutató, Simon Károly designer
Fordító: Mente Éva

Hol kapható?

A Magyar Iparművészet az alábbi múzeumokban és könyvesboltokban kapható: Iparművészeti Múzeum, Nagytétényi Kastélymúzeum, Péter-Pál Galéria, Püski Könyvesház, Szépművészeti Múzeum, VAM Design Galéria, Városi Képtár–Deák Gyűjtemény – Székesfehérvár, Városi Művészeti Múzeum – Győr, Agora Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ, Budapest Galéria, Csók István Galéria, Gödöllői Városi Múzeum, Írók Boltja, Műcsarnok, Vince Könyvesbolt.

Last modified 2013. July 4. 17:34:48
Share

Title of page when printing:
http://www.imm.hu/en/contents/72,Hungarian+Applied+Arts+Journal