Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti Múzeum országos alapfeladatai közé tartozik a kortárs iparművészeti és formatervezési törekvéseknek, a kreatív iparnak a lehető legszélesebb látogatói körök számára történő hozzáférhetővé tétele, illetve kortárs vizuális kultúra bemutatása az ízlésformálás és – nevelés céljával a múzeumban és külső helyszíneken egyaránt. Ennek a feladatának a múzeum kortárs tárgyak gyűjtésével és tudományos feldolgozásával, valamint kiállítások rendezésével tesz eleget. Kortárs iparművészeti és design kiállításainkról honlapunk megfelelő része nyújt tájékoztatást - ezen a lapon olyan egyéb partnereinkre, programokra és olyan együttműködésekre szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyekben az Iparművészeti Múzeum aktív szerepet játszik. 

Magyar Formatervezési Tanács (Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala):  A Magyar Formatervezési Tanács a magyarországi formatervezés fejlesztésére irányuló kormányzati stratégia összehangolt kidolgozásáért felelős és annak végrehajtásában közreműködő — tanácsadó, illetve érdek- és véleményegyeztetésre szolgáló — testület. Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója tagja a testületnek. A Tanács kiemelt feladata a Magyar Formatervezési Díj és a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj pályázatok lebonyolítása. A díjazottakat bemutató kiállítások megrendezésére hosszú évek óta az Iparművészeti Múzeumban kerül sor.

Design Hét: A magyar design évről évre visszatérő, legfontosabb programsorozata az október eleji Design Hét. A Budapest egész területén zajló fesztivál célja a design megismertetése a nagyközönséggel és a szakmabeliekkel, kiállítások, divatbemutatók, előadások és egyéb programok rendezésével. Betekintést nyerhetünk hazai és külföldi designerek munkáiba. A szakma legrangosabb díjait (Magyar Formatervezési Díj, Design Management Díj) a fesztivál keretein belül minden évben az Iparművészeti Múzeumban adják át. Az Iparművészeti Múzeum a Design Hét kiemelt partnere, minden évben több kortárs design kiállításunk is erre az időszakra időzítve nyílik. Az eseménysor szervezője a Design Terminál.

MaDok-program: A Néprajzi Múzeum által koordinált program a kortárs tárgyi világ megőrzésérére és a jelenkor múzeumi dokumentációjára helyezi a hangsúlyt, egy központi nyilvántartási rendszer felépítésével és működtetésével. A cél nem egy külön a jelenkorra specializálódó, önálló intézmény megalapítása, hanem a különböző intézmények, kutatások közötti kapcsolat megteremtése, és egy információs rendszeren keresztül hozzáférhetővé tétele. Az Iparművészeti Múzeum rendszeres résztvevője a programnak.

MOME: A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem letéteményese a teljes körű egyetemi szintű, tradicionális iparművészet-oktatás mellett az egyetemi szintű designer, építész és vizuális kommunikáció tervező képzésnek. Az egyetem az iparművészetek szellemi műhelye is, melyet könyvtára, galériája, kiadványai révén valósít meg. A MOME legkorábbi jogelődje az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Tanoda, melynek alapítási ideje 1880, és amely az Iparművészeti Múzeummal közösen kapott új épületet 1896-ban. Bár a MOME mára nagyrészt kiköltözött az Üllői úti épületből, a két intézmény között a kapcsolat továbbra is szoros: ez kiállítások és programok rendezésében, közös szakmai rendezvényekben, valamint az oktatásban való együttműködésben is megnyilvánul.

FISE: a Fiatal Iparművészek Stúdiója, mely 1990 óta közhasznú Egyesületként, már mint „FISE” tevékenykedik. A stúdiónak jelenleg több mint 400 tagja van. Az ifjú művészek felvételi után, éves díj ellenében lehetnek az egyesület tagjai. A tagfelvétel során a munkásság, a portfoliók és személyes beszélgetés alapján a vezetőség dönti el ki erősítheti az egyesületet. A stúdió elsősorban a pályakezdők ügyeit képviseli, de annak ellenére, hogy a FISE tagok sorra válnak szakmájuk meghatározó tekintélyévé, egyetemek oktatójává, a 35 évesnél idősebb iparművészek is megőrizhetik tagságukat. Mára a FISE elismert szakmai szervezetté nőtte ki magát, amely több területen is együttműködik az Iparművészeti Múzeum. 2012-ben az egyesület 30. évét ünneplő kiállítás is a múzeumban kap helyet.

Európa szövete: A budapesti székhelyű Dobrányi Ildikó Alapítvány és a brüsszeli Magyar Kulturális Intézet indította útjára azt a neves európai kárpitművészek együttműködésén alapuló alkotófolyamatot, melynek eredményeképpen 2011 első félévére, Magyarország soros EU-elnökségének időszakára elkészült az a különleges 21. századi szövött kárpit együttes, az Európa szövete, melyet 2011. május 20. és augusztus 14. között a brüsszeli Musées Royaux d’Art et d’Histoire-ban, majd ugyanebben az évben ősszel, október 13-tól november 27-ig a budapesti Iparművészeti Múzeumban láthatott a nagyközönség. A kezdeményezés nem titkolt szándéka az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a szövött kárpit művészetére, amely nem csupán tiszteletre és megőrzésre érdemes közös európai örökség, hanem egyúttal eleven, inspiráló kulturális közeg is.

 

Utoljára módosítva 2016. január 11. 10:18:13
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/contents/169,Egy%C3%BCttm%C5%B1k%C3%B6d%C3%A9sek+a+kort%C3%A1rs+iparm%C5%B1v%C3%A9szet+ter%C3%BClet%C3%A9n