Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Adattár műtárgy-együttese igen változatos. Kézi rajz-, terv- és festménytárában közel hétezer tétel eredeti tervet őriz különféle iparművészeti tárgyakról, valamint az Iparművészeti Múzeum Lechner Ödön és munkatársai által készített eredeti terveit. Számos művész rajzi hagyatéka fellelhető a gyűjteményben, a legjelentősebb Jungfer Gyula, Maróti Rintel Géza, Kozma Lajos, Kaesz Gyula, Lukáts Kató, Jaschik Álmos anyaga.

A műlaptár szintén hétezres nagyságrendű anyaga főként 19–20. századi nyomtatott műlapok, folyóiratok műmellékleteinek gyűjteménye.

A kézirattár ötezer leltárszámon több tízezer iratot foglal magába: többek között Kőszeghy Elemér hagyatékából a magyarországi ingó műtárgyak leltárát és a Fügedy Erik-féle veszélyeztetett gyűjteményekben felvett jegyzőkönyveket is. Céhes iratok, mintakönyvek, személyes levelezések és kutatások anyaga található a dokumentációban.

A múzeum történetének iratanyagát az alapítás időszakától, az 1870-es évektől az 1960-as évekig szintén az Adattár őrzi.

Több mint húszezer az archív fotók száma, mely egyedülálló vizuális forrást nyújt elpusztult műtárgyakról, egykori magángyűjteményekről és enteriőrökről, világkiállításokról és a múzeum kiállításairól. Az Adattár gyűjteményébe tartozik az oklevél- és pecséttár is.

Böngésszen a gyűjtemény tárgyai között gyűjteményi adatbázisunkban!

Utoljára módosítva 2020. június 3. 14:46:47
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/contents/23,Adatt%C3%A1ri+gy%C5%B1jtem%C3%A9ny