Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

2024. január 30-án hivatalosan is elindult a CultHeRit – DRP0200630 Európai Uniós projekt. A nyitórendezvényre a bécsi Iparművészeti Múzeumban (MAK) került sor.

 

A budapesti Iparművészeti Múzeum, mint a CultHeRit Danube Region (DR) Európai Uniós projekt vezető konzorciumi partnere, eltökélt a kulturális területre érkező fiatal munkavállalók támogatásában és a helyzetüket segítő HR stratégiák feltérképezésében és bevezetésében. A projektben a DR régió 8 országa vesz részt 13 intézmény képviseletével. A partnerek közül Ausztriát a bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK), Romániát a bukaresti National Institute of Heritage, a kolozsvári National Museum for the History of Transylvania és a nagyváradi Bihor County Employment Agency; Szerbiát a belgrádi Republic Institute for Protection of Cultural Monuments, a szabadkai Intermunicipal Institute for Protection of Cultural Monuments, a Serbia Trade Union for Employees in Cultural Institutions; Horvátországot a zágrábi Museum of Arts and Crafts; Bosznia-Hercegovinát a banja-lukai Institute for Protection of Cultural-Historical and Natural Heritage of Republic of Srpska; Csehországot a prágai Museum of Decorative Arts in Prague; Szlovéniát a Research and Education Centre Mansion Rakičan képviseli.

A 3 éven át tartó együttműködés során a projekt résztvevői intézményi pozíciókat hirdetnek meg fiatal munkavállalóknak, akik 2025. január 1-jétől elkezdenek dolgozni az egyes intézményekben. A folyamat során az új belépőket egy intézményen belüli mentor is támogatni fogja. A cél az, hogy megvizsgáljuk az újonnan érkező fiatal munkavállalók igényeit és egy olyan foglalkoztatási modell kerüljön bevezetésre, amelynek segítségével intézményi keretek között találnak hosszútávú munkahelyre a kollégák, orvosolva ezzel a kulturális területen dolgozó munkavállalók elöregedő generációjának problémáját.

A folyamat követésére és szakmai értékelésére minden partnerintézmény alakít ún. Key Stakeholder Group-okat (KSGs), amelyek egy helyi kulturális intézményből, egy HR ügynökségből, egy nemzeti döntéshozó hivatalból, egy non-profit egyesületből és egy felsőoktatási intézményből fognak állni. A kapcsolattartás a KSGs és a helyi partnerintézmények között folyamatos lesz.

A konzorciumi partnerek legközelebb 2024 júniusában találkoznak Kolozsváron, ahol megvitatásra kerülnek az addig felmerülő stratégiai kérdések. A budapesti Iparművészeti Múzeum számára nagy öröm, hogy a CultHeRit vezető partnere lehet, és ezáltal hozzájárulhat a magyar kulturális színtér fiatal munkavállalóinak integrációjához.

 

 

 

 

Letölthető anyagok

Utoljára módosítva 2024. március 22. 17:05:22
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/contents/299,CultHeRit+-+Danube+Interreg+Projekt%2C+2024-2026