Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Kiállítások | Tárlatvezetések | Megközelíthetőség

A város szélén álló Nagytétényi Kastély már önmagában is kiváló kirándulási célpont, a nagyváros lüktetéséből ideérkező látogatót a kastély parkjában idilli nyugalom fogadja. A kastélypark eleganciája, időtlensége és csendje, a kastélyegyüttes épülettömbjének zárt, védett öble biztosítja a gyermekek és pedagógusok számára a megfelelő ráhangolódást az épületben látható kiállításra. A múzeumi óra, a kastélypark, a közeli játszótér és a Duna part kiváló lehetőséget nyújt akár osztálykirándulások szervezésére.

A kastély munkatársa tárlatvezetéssel egybekötött, játékos, az állandó- és időszaki kiállításokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja a gyermekeket. A foglalkozások jellegét, formáját és mélységét a tanulók életkori sajátosságai és történelmi előképzettségük határozza meg. Célunk, hogy a hozzánk látogató gyerekek amellett, hogy ismereteik gazdagodnak, megkedveljék a múzeumot, ahol sok különlegességgel találkozhatnak.

Múzeumi órák óvodás és kisiskolások részére
Múzeumi órák alsó tagozatos diákok részére
Múzeumi órák felső tagozatos és középiskolások részére

 
MÚZEUMI ÓRA ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁSOK RÉSZÉRE

  • "Fúr, farag, és mégsem ács..." - játék a kastélyban

Múzeumi óra óvodások részére.

A foglalkozás során az óvodások a kastély és múzeum fogalmával ismerkednek, mindezt egy játékos, mozgást és éneket sem nélkülöző, vidám séta keretében a bútorok között. Miközben keressük a hasonlóságot és különbözőséget a régi és jelen idők bútorai között, megvizsgáljuk az asztalos szerszámokat, faanyagokat és bejárjuk a kastély "állatkertjét", hiszen a régi berendezési tárgyakon gyakoriak az állatalakos díszítőmotívumok és egyéb fura szerzetek. Végül a bálteremben régi muzsikát hallgatunk, a kastélyparkban pedig kerti mulatságba kukkantunk be.

A foglalkozás időtartama 45/60 perc.

  • "Cifra palota..."- élet a kastélyban

Múzeumi óra óvodások, kisiskolások részére.

A Nagytétényi Kastély épületének hívogató látványa, különleges szobrászati dísze a kisebbeket is rögtön megszólítja, és messze repíti őket régi korok, régi történetek világába. A kastély kiváló helyszíne lehet a gyermek első múzeumi élményének, ahol a kastély ura várja őket és elmeséli, hogyan éltek, öltözködtek, okultak és szórakoztak egykor és mi minden népesíti be ma ezt az izgalmas épületet. A gyerekek jelmezbe öltözve, játékosan fedezik fel, milyen szépséges tárgyakat rejtenek a kastély falai. Az épület kincsei pedig csak mesélnek, mesélnek... A közös játék után saját kincset készítünk.

A foglalkozás időtartama 90 perc.

MÚZEUMI ÓRA ALSÓ TAGOZATOS DIÁKOK RÉSZÉRE

  • "Tükröm, tükröm..." - régi bútorok és tükrök titkai

A foglalkozás során a kisiskolások megismerkednek a kastély és a múzeum fogalmával, mindezt egy játékos, vidám séta keretében a bútorok között. Megnézzük a kastély érdekes bútorait, tükreit, melyek életük több száz éve alatt sok mindent láttak, és a régmúlt időkről mesélnek a gyerekeknek. A főúri bútorok mellett a keresztény vallás szimbólumait és asztalos remekeit is megvizsgáljuk. Fény derül az intarziakészítés titkaira és hogy a kastélyban "nem mind arany, ami fénylik". Hallgatunk régi muzsikát, játszunk grimasztükröt és bekeretezzük saját magunkat!

Választható tematika:

reneszánsz (földszinti termek)
barokk és rokokó (emeleti termek)
Kiegészítő foglalkozással is látogatható (leírása jobb oldalon olvasható).

A foglalkozás időtartama 90 perc.

  • Céhlegények vándorúton - mesélő céhládák

Pillants be régi idők mestereinek életébe: tapasztald meg, a kis asztalos inasból hogyan lett céhlegény és hogyan vált mester a régi Magyarországon. Fogd a tarisznyádat, s indulj utadra, hogy te is megismerd távoli országok kézműves remekeit. Ha nyitott szemmel jársz, a vándorút végére annyi tudást szerzel, hogyha elkészíted mestermunkádat, az asztalos céh is a soraiba fogad, és magad is mesterré válhatsz! A játékos időutazás során a gyerekek kézbe vehetik az asztalos mesterek által használt anyagokat, szerszámokat, díszítőtechnikákat és megismerik az európai bútorművészet legszebb asztalos remekeit.

Kiegészítő foglalkozással is látogatható (leírása jobb oldalon olvasható).

A foglalkozás időtartama 90 perc.

MÚZEUMI ÓRA FELSŐ TAGOZATOS ÉS KÖZÉPISKOLÁS DIÁKOK RÉSZÉRE

  • Mátyás király esküvője - utazás a reneszánsz világba

Múzeumi óra 4-8 osztályos diákok részére.

Milyen volt nagy királyunk, Mátyás, és a nápolyi királylány, Beatrix esküvője? A történeti források segítségével felidézzük a reneszánsz kori királyi esküvőt, és kitaláljuk, mit rejthetett Beatrix kelengyeládája. Ajándékot is viszünk a királyi párnak: a korszak berendezési és használati tárgyait megvizsgálva, magunk is elkápráztatjuk a násznépet a szebbnél szebb, hasznosabbnál hasznosabb ajándékokkal! Az esküvői készülődés figyelemmel kísérése alatt megismerjük Mátyás király uralkodásának és a reneszánsz kornak jellemzőit és érdekességeit. Végül az esküvő emlékére egy díszes kötésű Corvina is készül, amit az osztály emlékül hazavihet saját könyvtárába!

A foglalkozás időtartama 90 perc.

  • "Nem mind arany, ami fénylik!" - főúri életmód Magyarországon Mária Terézia idején

Múzeumi óra felső tagozatos és középiskolás diákok részére.

A Nagytétényi Kastélymúzeum épülete a 18. századi késő-barokk építészet egyik legszebb emléke az országban. Emeleti termeiben fennmaradtak a korabeli falképek, a berendezett szobák pedig betekintést nyújtanak a 18. századi főúri életformába. A foglalkozás során a diákok megismerik nem csak a barokk kastély ismertetőjegyeit, berendezését, de a barokk és rokokó stílus formavilágát is. A rokokó stílus megismeréséhez a francia és magyar divat bemutatása is hozzájárul: fény derül a korabeli öltözködési szokásokra, kiderül, "ki hordta a nadrágot" a Rudnyánszky családban, ha ugyan hordtak nadrágot akkoriban... Megnézzük, milyen körülmények között, kitől és mit tanultak a főúri családok ifjú tagjai a szerzetesi iskolákban, és tanulás helyett hogyan szórakoztak a bálteremben, ahol korabeli tánczenét hallgatunk, majd legyezőnyelven beszélgetünk.

Kiegészítő foglalkozással is látogatható (leírása jobb oldalon olvasható).

A foglalkozás időtartama 90 perc.

  •  Rejtély a kastélyban - az eltűnt levél nyomában

Múzeumi óra felső tagozatos és középiskolás diákok részére.

A foglalkozás célja a 18.-19. század viharos történelmének élményszerű feldolgozása, a diákok iskolai ismereteinek gyarapítása. A gyerekek egy izgalmas detektív történet szereplőiként sokrétűen gyarapíthatják történelmi, kultúrtörténeti, és irodalmi ismereteiket. A játékos foglalkozás során betekintést nyernek a Napóleon korabeli nemesek hétköznapjaiba, és a reformkori Magyarország polgárainak otthonába. A kalandos nyomozós játék során a diákokkal végigjárjuk a 18.-19. század bútorait bemutató kiállítás termeit, miközben nemcsak a korabeli történelmi múlt eseményei tárulnak fel, hanem az adott korra jellemző bútorok elmés szerkezetei, titkos fiókjai is.

A foglalkozás időtartama: 90 perc.

Utoljára módosítva 2018. február 1. 13:14:00
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/contents/kastelymuzped