Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Ráth György-villa, Iparművészeti Múzeum, Budapest
2023. október 5. – 2024. március 24.

A Körforgásban című sorozat keretében arra kérünk kortárs designereket, hogy válasszanak ki egy tárgyat, tárgycsoportot a múzeum gyűjteményéből, és abból inspirálódva hozzanak létre saját designt. Az új tárgy(ak) bekerül(nek) a múzeum gyűjteményébe. A tervezés folyamatáról film készül, a kiállítást illusztrációkban gazdag katalógus kíséri.

Az Iparművészeti Múzeum Körforgásban című kiállítássorozatának hatodik résztvevője Buliash Todaeva, aki a fenntartható designszemlélet híve. Fontos számára, hogy a környezetünket veszélyeztető hulladékot alapanyagként felhasználja, és olyan tárgyakat tervezzen, amelyeknél már a tervezés első szakaszában megjelenik az a szempont, hogy a születő tárgy minél kevésbé terhelje a környezetet. Tehát figyelembe veszi, hogy mekkora lesz a tárgy ökológiai lábnyoma. Társadalmi szempontból is igyekszik újragondolni azokat a problémákat, melyeket a design- és divatipar okoz. Munkájával olyan tárgyakat hoz létre, melyek új technológiákkal, vizuális eszközökkel, illetve a kisszériás gyártás révén nemcsak regionális identitást hordoznak, de társadalmi hatással is bírnak.

Felkérésünkre Buliash Todaeva az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből három tárgyat választott ki: egy a hatvanas–hetvenes évek fordulójáról származó kis piros lakktáskát, valamint Szilvássy István 1985-ben készült öt darabból álló Kentaur bútorcsaládjából egy karosszéket és az asztalt. E tárgyak a hidegháború Magyarországán keletkeztek, abban az időben, amikor a magyar ipar legnagyobb részben szovjet exportra dolgozott, ahogy az a gyár is, ahol a kiválasztott táska feltehetőleg készült. Érdekes módon Szilvássy pályáján is felfedezhető a szovjet–magyar kapcsolat. Talán nem is véletlen, hogy a kalmük és orosz gyökerekkel rendelkező Buliash Todaeva ezeket a tárgyakat választotta ki az Iparművészeti Múzeum hatalmas gyűjteményéből. Belőlük inspirálódva pedig négy közepes és négy kisebb méretű táskát tervezett.

Az Iparművészeti Múzeum 2021 júliusában kérte fel Buliash Todaevát, hogy legyen a 2018 óta futó Körforgásban sorozat résztvevője. Fél évvel később, a sorozat történetében először, mielőtt Budapestre szállítottuk volna az újonnan létrejött tárgyakat, keletkezési helyükön, Moszkvában is bemutattuk őket. A 2022 márciusára tervezett budapesti kiállítás megnyitóját a februárban kirobbant orosz–ukrán háború azonban meghiúsította. A helyzet radikálisan megváltozott, egy határokon átívelő, különféle kultúrákat összekötő projektet hirtelen fel kellett függeszteni. A kész kiállítási katalógus munkálatait a nyomdába küldés előtti napon állítottuk le. A januárban még sikerei teljében működő, kiemelt projekteken dolgozó oroszországi designer, Buliash Todaeva egyik napról a másikra olyan helyzetben találta magát, ami személyes értékrendjével nem volt összeegyeztethető. Todaeva 2022 áprilisában maga mögött hagyva addigi életét, jól menő designvállalkozását, elhagyta Oroszországot, hogy Franciaországban folytathassa azt a missziót, ami munkájában a legfontosabb: az etikus működés és a fenntartható design.
Az Iparművészeti Múzeum úgy döntött, hogy másfél éves csúszással, a 2023-as Budapest Design Weekre időzíti ennek a történelem fordulatait jócskán magán viselő projektnek a bemutatását. Nem szeretnénk azonban, ha ez a világpolitika okozta törés nyom nélkül maradna, ezért döntöttünk úgy, hogy a 2022 februárjában nyomdakészre szerkesztett katalógust megőrizzük, és egy „héjborítóval” és hibajegyzékkel kiegészítve adjuk közre. Így egy kulturális projekten keresztül az olvasó számára is követhető, hogy a hatalmi politika által generált helyzet hogyan hat ki személyes sorsunkra, munkánkra, együttműködéseinkre, hogyan kontextualizálja újra addigi elképzeléseinket, jövőbeli perspektíváinkat.
„MI VÁLTOZZUNK, NE AZ ÉGHAJLAT!” – ezt a szlogent választotta Buliash Todaeva az általa tervezett táskák pántjára. E mondat ma még aktuálisabb, mint másfél éve. A háború okozta drámák átélése mellett fontos, hogy képesek legyünk egy nagyobb témára is összpontosítani, és a saját életidőnkön túl is gondolkodni, hisz felelősséggel tartozunk a bolygóért, amelyen élünk. Rajtunk múlik, mit hagyunk az utódainkra. Ebben a projektben egyértelműen ez a leghosszabb távú üzenet.

Horváth Judit PhD
kurátor

Korábbi Körforgásban kiállítások:
Artista Stúdió (HU), 2018
Maria Jeglińska (PL), 2019
Fazekas Valéria (HU), 2019
Dechem Studio (CZ), 2021
Romani Design (HU), 2021
Kurátori tárlatvezetések szombatonként 16 órától
október 7., 8. / 7 and 8 October (ENG)
október 21. (HUN)
november 11., 24., 25. (HUN)
december 2., 9., 16. (HUN)
2024. január 6. (HUN)

Programok:


október 7., szombat 16:00
Rendhagyó tárlatvezetés Buliash Todaevával + beszélgetés a körforgásos designról
október 8., vasárnap 16:00
Rendhagyó tárlatvezetés Buliash Todaevával és Szilvássy Istvánnal
október 21., szombat 17:00
Földünkért világnap – Iskolák és diákjaik a fenntarthatóság jegyében


november 4., szombat, 10.00–15.00
Csak tudatosan! Készítsünk ökoruhatárat!
A környezettudatosság jegyében újrahasznosítható anyagokból célszerű és esztétikus ékszereket és kiegészítőket tervezünk. A családi programon a gyerekek PET-palackból, kupakokból, molinóból hajcsatot, karkötőt, pénztárcát készíthetnek.
november 24., péntek 17:00
„Ne vásárolj semmit” nap: Kapitalizmus vs. fenntarthatóság – kerekasztal-beszélgetés
november 25., szombat 17:00
A PVC-től a PLA-ig – rendhagyó kémia óra a műanyagok világáról és a fenntarthatóságról az Európai Hulladékcsökkentési Héten


december 2., szombat 14:00
Készíts velünk doboztáskát, és rejtsd el benne játékvilágodat!
Szilvássy István már az 1980-as években hulladékmentes játékcsaládot készített, melynek szabásmintája nagyon hasonló volt Buliash Todaeva doboztáskáihoz. A családi nap keretében játsszunk együtt – életkortól függetlenül!

Jegyek itt.
Helyszín Ráth György-villa 
Cím 1068 Budapest, Városligeti fasor 12.
Nyitvatartás: kedd–vasárnap 10:00–18:00

A projekt a Liszt Intézet Moszkva – Magyar Kulturális Központ közreműködésével jött létre. 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/exhibits/view/733,K%C3%B6rforg%C3%A1sban%3A+Buliash+Todaeva+