Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A Iparművészeti Múzeum közreműködésével nyílt meg a Róth Miksa, Thék Endre, Jungfer Gyula - a magyar műipar állócsillagai a XIX–XX. század fordulóján című kiállítás, amely szeptember 19-től október 8-ig munkanapokon 10–18 óra között díjmentesen látogatható a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Konferenciatermében (Bp. V., Garibaldi u. 2.).

2014-ben emlékezünk meg Róth Miksa halálának 70. és Thék Endre halálának 95. évfordulójáról. Ez szolgáltatott alkalmat arra, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában a „Tudomány Művészet Technika” kiállítássorozat keretében megrendezzék a Róth Miksa, Thék Endre, Jungfer Gyula című kiállítást.

 
A kiegyezés utáni robbanásszerű fejlődés, s különösen Budapest viharos gyorsaságú világvárossá válása megnövelte az új köz- és magánépületek létrehozásához kapcsolódó  iparművészeti alkotások iránti igényt. A nagyszabású kihívásra kiemelkedő tehetségek adtak választ: a kiállításon szereplő három „műiparos” munkássága szerencsés pillanatban találkozott az igényekkel és egymással is: a kiállítás szervezői a mindössze egy teremnyi bemutatótér keretei között nagy figyelmet szenteltek azokra az épületekre, ahol az alkotók közül legalább kettőnek, esetleg akár mindháromnak a munkásságába bepillanthatunk. Szerencsére „hőseink” kiváló munkakapcsolatban voltak egymással, ajánlották egymást a megbízóknak, így ilyen épület nem is kevés található hazánkban. Ez az együttműködés mai „iparosainknak” is például szolgálhatna. A kiállítás az Iparművészeti Múzeum, a Róth Miksa Emlékház, az orosházi Szántó Kovács János Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézete, az Országgyűlés Hivatala, a Forster Központ, a Magyar Építészeti Múzeum, a nádasdladányi Nádasdy-kastély és két, a Thék családdal kapcsolatban álló magánszemély közreműködésével jöhetett létre. Számos olyan tárgy is látható lesz a kiállításon, amelyet eddig még sohasem láthatott a nagyközönség, például Thék Endre lakásának egyes, saját maga által tervezett berendezési tárgyai, Róth Miksa irathagyatékának számos darabja, illetve néhány frissen megmentett tárgy a Jungfer cég gyártmányai közül. Mindhárom műiparos újító, feltaláló is volt a maga szakterületén. Szabadalmaik leírásai, a hely szelleméhez alkalmazkodva, ugyancsak megtekinthetők a kiállításon.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/128,R%C3%B3th+Miksa%2C+Th%C3%A9k+Endre%2C+Jungfer+Gyula