Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti Múzeum Adattári Gyűjteménye összesen 28 műtárgyat, közöttük eredeti tervrajzokat és nyomatokat kölcsönzött a prágai Művészeti, Építészeti és Formatervezési Akadémia (AAAD) UM Galériájában megrendezésre került, jelenleg is látogatható '33 - '29 - '36 című kiállítás számára.

K. Lukáts Kató (1900-1990) az Iparművészeti Iskolában grafikusként végzett és számtalan műfajban alkotott. Pályája elején a kereskedelmi grafika különféle ágaival foglalkozott, a harmincas években kibontakozó művészi magyar árucsomagolás úttörői közé tartozott. Megrendelői között édesipari, luxusipari termékeket kínáló cégek szerepeltek. Alkotásai számos hazai csoportos iparművészeti tárlat mellett olyan külföldi kiállításokon is szerepeltek, mint az 1933-as és 1936-os milánói Triennálé, valamint az 1937-es Párizsi Világkiállítás. A 1940-es évektől a reklám- és csomagolástervekre vonatkozó hazai és külföldi megrendelései elmaradtak, érdeklődése a könyvtervezés felé fordult. A Móra kiadó számára tervezett gyermekkönyv-illusztrációi rendkívül népszerűvé tették.
1925-ben kötött házasságot Kaesz Gyula belsőépítész-bútortervezővel. Ettől kezdve számos munkája ismert, amely a korszak belsőépítészetéhez kapcsolódik: intarziatervek bútorokhoz, lakástextilek, falfestmények, lakberendezéssel foglalkozó vállalatok és művészek reklámgrafikai munkái.

A Lucy McKenzie - jelenleg Brüsszelben élő és alkotó skót képzőművész - által rendezett '33 - '29 - '36 című tárlat hátterét Lukáts Kató és két kortársa: Božena Rothmayerová-Horneková, illetve Madeleine Vionnet alkotásai nyújtják.

A két világháború közötti időszak és a korszakban alkotó három tervezőművész munkássága által inspirált tárlat olyan fontos kérdések összetett sorozatát állítja középpontba, mint a feminizmus és nőiesség, általában vett nőkérdés, a régiség és az ultramodern, vagy az emancipáció félrevezető értelmezései. Lucy McKenzie kortárs alkotókat kért fel a közös munkára, hogy az immár történeti tárgyakra reflektálva, azokkal egy térben kiállítva választ keressenek e felvetésekre.

'33 - '29 - '36
Kurátor: Lucy McKenzie
Kiállítók: Atelier E.B, Tauba Auerbach, Katja Mater, Lucy McKenzie, Beca Lipscombe, Eileen Quinlan
Továbbá: Božena Rothmayerová-Horneková & Civilized Woman, Lukáts Kató, Madeleine Vionnet
UM Galéria – Művészeti, Építészeti és Formatervezési Akadémia (AAAD), Prága
2016. December 20 – 2017. Február 25.

A kurátor Lucy McKenzie ismertetője angolul: >> full text by Lucy McKenzie
A kiállítás fő szervezője: Are / are-events.org
Együttműködő partnerek: Művészeti, Építészeti és Formatervezési Akadémia, Prága; Iparművészeti Múzeum, Budapest; Iparművészeti Múzeum, Prága

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/176,Luk%C3%A1ts+Kat%C3%B3+Pr%C3%A1g%C3%A1ban