Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A tizenkét darab csiszolt corian* rombuszlapból összeragasztott, koralláncon függő, ezüstcsatos nyakék címe a dobókocka angol elnevezése: the devil's bones. Lapjain sematikus ábrák (emblémák, római számok és emberalakok magányosan vagy kis csoportokban állva) váltakoznak. Az ékszer a szerencse kiszámíthatatlansága kapcsán a sorstragédiák paradox befogadására utal. Egy, két vagy három embert érintő szerencsétlenség még könnyebben átélhető, jobban megindít. Minél többeket, minél nagyobb embercsoportot érint azonban egy sorscsapás, annál nehezebb azt személyes átéléssel fogadni. Egy tömegkatasztrófa - például az éppen az ékszer múzeumi megvásárlása évében, 2020-ban kitört COVID-19 világjárvány - során felfoghatatlanná, átélhetetlenné válnak az egyedi, személyes tragédiák.

A nyakék szerepelt az Ékszerek éjszakája programsorozat keretében 2019. szeptember 20. és október 20. között a Ráth György-villában.

Vékony Fanni aranyműves, majd a MOME formatervezői, illetve vizuális és környezetkultúra-tanári szakán végzett. A FISE tagja, sokáig az ötvös tagozat vezetője, többször is kiállított a kortárs ékszerművészet legnagyobb nemzetközi seregszemléjén, a müncheni „Schmuck”-hoz kapcsolódó ékszerhéten.

A nyakék az NKA kortárs vásárlási pályázatának köszönhetően került az Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe.

* Ez a Dupont-cég által kifejlesztett anyag zömmel ásványi őrlemény, gyantával és más összetevőkkel keverve; saválló, tűzálló, időtálló.

Vékony Fanni: The devil’s bones, 2019
Budapest, 2019
Iparművészeti Múzeum, Ötvösgyűjtemény

Szerzők:
Margittai Zsuzsa tudományos titkár
Dr. Pandur Ildikó főosztályvezető, Ötvösgyűjtemény Főosztály

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/277,V%C3%A9kony+Fanni%3A+The+devil%E2%80%99s+bones%2C+2019