Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az egyik legsokoldalúbb, új stílust képviselő francia szobrász volt Alexandre Charpentier, aktív tagja több előremutató párizsi művészcsoportosulásnak. Számos területen alkotott, szobrai és plakettjei mellett – többek között – bútorterveket, csempedekorációkat, domborított bőrmunkákat és ónedényeket is készített.

Az Iparművészeti Múzeum 1898-ban, A modern művészet címmel szervezett - akkor kortársnak számító - szecessziós művekből álló kiállítást, amelyhez Charpentier-alkotásokat is vásárolt. A Festészet és Szobrászat, Ének és Zene allegorikus gyermekalakjait ábrázoló plakettekkel díszített ajtózárpárral és a szecessziós nőalakkal, illetve mákvirággal díszített ónkancsóval lett gazdagabb a múzeum gyűjteménye.

Charpentier gyakori témája volt a zene, ő maga is játszott hegedűn. Kezdetben a romantika uralta a századforduló zenéjét. Ennek képviselői a következő stílus megszületését készítették elő, a század zenei nyelvét. A zenei impresszionizmus haladó jellegű, utakat és inspirációkat kereső törekvésének az volt a fő célja, hogy megdöntse a német zene szinte kizárólagos hegemóniáját. A muzsika is újjászületett, az irodalom és a képzőművészet friss irányzataival párhuzamosan, amelyeknek bölcsője Franciaország volt. A dallamok fejlődésére legerősebben a francia szimbolizmus hatott irodalmilag, képzőművészeti szempontból pedig a századforduló festészetének fő stílusa, az impresszionizmus. A múlt századihoz képest – a társművészetekkel egyetemben – a zene is „sejtetni kezdett”, a korábbi programzene konkrétabb megfogalmazása helyett pillanatnyi benyomásokat rögzített. Ez a tonalitás lazulásához vezetett, az akkordok hangfoltokká és színhatásokká alakultak, elvesztették egykori jelentőségüket. Az új irányzatban már nem a formán volt a hangsúly: hangulatokat, képeket és érzéseket ragadtak meg, a festészethez hasonló impressziókat ábrázoltak.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/340,Ha+a+t%C3%A1rgyak+zen%C3%A9lni+tudn%C3%A1nak...+