Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Egy tűzvész során, 1961-ben szinte teljesen megsemmisült a Rózsavölgyi Zeneműbolt teljes bútorberendezése, azonban négy különleges darabot sikerült megmenteni, melyek a késő szecesszió alkotásai és egyben egy új korszakot, az art decót megelőző művei is, ma pedig az Iparművészeti Múzeum gyűjteményét gazdagítják.A művészeti ágak és az alkotók mindig hatottak egymásra, de előfordult, hogy össze is dolgoztak. Nem volt ez másként Kozma Lajos építész, iparművész, grafikus és a Rózsavölgyi könyv- és zeneműkereskedés esetében sem, ugyanis Kozma meghatározó belsőépítészeti munkát kapott a nagy múltú, legendás művészek nevével fémjelzett boltban.

A helyiség boltberendezése egy 1961-es katasztrofális tűzvész következtében szinte teljesen megsemmisült, összesen négy bútor - két karosszék, egy hosszú pamlag és egy asztal - menekült meg. Ezek az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményét gazdagítják azóta. A megmaradt darabok különlegessége, hogy a visszafogott díszítésű karosszék és a stílusban korát megelőző ovális asztal mellett, a kanapé feltűnése nem igazán szokványos jelenség egy bolt berendezésében. Emellett a műtárgyak a késő szecesszió szellemiségét tükrözik formájukban és díszítésükben, a német Jungendstil késői változatával mutatnak rokonságot, a fent említett asztal viszont megelőlegezi az új stílus, az art deco formavilágát.Az üzlet- és lakóház az ötödik kerületi Szervita téren helyezkedik el a mai napig. A földszinti bolthelyiség megtervezésére Lajta Béla építész, az irodájában gyakornokoskodó Kozmát kérte fel, akinek ez volt az első belsőépítészeti munkája, és ennek a munkájának sikere igencsak befolyásolta pályájának alakulását. A korabeli kritikusok is elismerésüket fejezték ki az előremutató enteriőr iránt, rendkívül átgondolt és koncepciózus tervezés alapján készült, a belső teret gyönyörűen megmunkált faburkolatok és berendezési tárgyak ékesítették.


A Rózsavölgyi Zeneműboltot egyébként 1850-ben alapították, a két tulajdonos Rózsavölgyi Gyula és Grinzweil Norbert amellett, hogy bejárták Európát és felvásárolták a legfontosabb kiadványokat, a magyar zenék kiadását is előtérbe helyezték. Olyan neves zeneszerzők „szerződtek le” náluk, mint Liszt Ferenc vagy éppen Erkel Ferenc. A cég 1833-ban „Császári és királyi udvari mű- és hangjegy-kereskedői” címet kapott, mely elismerést ilyen típusú vállalkozás még nem kapott Magyarországon.

Hallgassák meg a cikkhez készült tematikus zenei válogatást!

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/369,Az+enteri%C5%91r+t%C3%BAl%C3%A9l%C5%91i+%2B+Spotify