Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A következő műtárgyat biztosan mindenki kitenné otthonában, de vajon minek köszönheti különleges színátmenetét? Mutatunk egy újabb műtárgyat A mi szecessziónk című állandó kiállításunkból, a Ráth György-villából.

A különleges technikával készített vázát gyakran eozinmázas Zsolnay kerámiának nézik, pedig egyedi zománceljárás misztikus hatásáról van szó. Tekintsék meg tehát ezt a gyönyörű alkotást, és adják át magukat Párizs és Budapest századfordulós hangulatának.

A vázát a francia Maurice Dufréne tervezte, a zománcmunka Rapoport Jakab ötvösművész műhelyében készült. A tárgy úgy épül fel, hogy a kiszélesedő edénytest beszűkülő vállrészben és hengeres nyakban folytatódik, a váll alatt körbefutó pántot pedig négy fülszerű borda kapcsolja a szájperemhez. Rapoport különleges – védjegyévé vált – zománctechnikája látható a váza teljes felületén, amely több munkáján is megjelenik.

Rapoport életéről nem sokat tudunk, munkássága egyelőre feldolgozatlan. Az Iparművészeti Múzeum 1898-as karácsonyi kiállításán figyeltek fel különféle zománctechnikájú alkotásaira. Ötvösmunkákat is készített, de sikereit és nemzetközi hírnevét a speciális módszerének köszönhette. A művész úgynevezett „felhős” zománctechnikájának lényege, hogy nagy, domború felületeket is sikerült elmosódó, színátmenetes hatású zománccal beborítania, amely már a kortársait is a Zsolnay kerámiákra emlékeztette.

Párizsban, a művészeti élet nemzetközi centrumában nyitott meg a La Maison Moderne, amely rövid működése ellenére az egyik legismertebb, szecessziót népszerűsítő galéria volt. A német származású művészettörténész és műkritikus, Julius Meier-Graefe nevéhez fűződő intézmény előremutató és sokféle stílusban otthonosan mozgó művészei közül Maurice Dufréne működött együtt Rapoporttal, így született aranyozott ezüstfoglalatú ötvöstárgyakból álló közös sorozatuk.

A vázaműremeket a Magyar Iparművészeti Társulattól az 1901-es karácsonyi kiállításon vásárolták meg az Iparművészeti Múzeum számára, és része volt annak a kollekciónak, amellyel Rapoport az 1902-ben megrendezett torinói nemzetközi iparművészeti kiállításon aranyérmet nyert. 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/425,A+felh%C5%91s+v%C3%A1za+titka