Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

„Orgona ága, barackfa virága…” - indul az ismert dalocska, amely a május eleji anyák napja alkalmából hangzik fel évről évre. A dal kísérője általában egy csokor frissen vágott orgona, amelynek bokra idén bizony egy hónappal korábban virágba borult. Előbb érkezett a jó idő, a múzeum gyűjteményében lévő, az orgonavirág motívumával díszített műtárgyak viszont az örök tavaszról mesélnek nekünk!

Kétajtós szekrény orgona mintával, Budapest-Japán (feltehetően), 1890 körül

Talán szokatlan látvány elsőre, de annál dekoratívabb ez a bambuszból, fenyő- és juharfából készített szekrény, amelynek első ajtajait hatalmas orgonavirág- és mandulaág-motívumok díszítik. Az 1890-es évek körül – feltehetően részben Japánban, részben idehaza – készült darab légies megjelenése ellenére jó teherbírású, köszönhetően annak, hogy a négyzetes szekrénytestet minden oldalról bambusztörzsek határolják.

A bútordarab megjelenése hazánkban a japonizmus hatásának is köszönhető volt. A 19. század derekán Japán megnyitotta kapuit a világ felé, az Európába és az Egyesült Államokba exportált alkotások – fametszetek, különleges fényű selymek, legyezők és kézműves kerámiák – a nyugati közönség határtalan érdeklődését váltották ki. A Távol-Kelet egzotikumát hordozó tárgyak valamennyi művészeti ágra hatással voltak a festészettől kezdve a zeneművészeten át egészen a bútorgyártásig. Divattá vált a japán módi, import bambuszbútorokat Budapesten a 19. század utolsó évtizedeiben főleg a belvárosi Gröber-cég árusított, amelynek üzlete a Haris-bazárban (ma: Petőfi Sándor u. 4. alatt) volt.

Váza orgonamintával,  Bing & Grøndahl porcelángyár, Koppenhága, 1902-1910

Hófehér, virágzása teljében lévő orgonavirágok és a bokor ágán burjánzó levelek töltik ki a Bing & Grøndahl dán porcelángyár által készített, rendkívül dekoratív vázát. A háttérben előtűnik egy sziklás vízparti táj kanyargó úttal és épülettel, a vázán lévő motívumok finom harmóniája adja meg e tárgy igazi vonzerejét. Az 1853-ban alapított Bing & Grøndahl dán porcelángyártó cég ma is működik, Royal Copenhagen néven egyesült elsődleges versenytársával, a Királyi Porcelángyárral. A gyárban készült kerámiák védjegye a koppenhágai címer három tornya lett, ez látható ennek a kisplasztikának a talpán is. A cég Sirály étkészlet-sorozata az 1950-es években „Dánia nemzeti étkészlete" néven vált ismertté, amikor a dán háztartások egy tizedében megtalálható volt.

Orgonák - Mintalap a Dekorative Vorbilder 1908-as számából, Stuttgart 

Antikváriumokban és könyvtárakban bőven fellelhetőek a stuttgarti Julius Hoffmann Verlag gondozásában megjelentetett kötetek, amelyek a névadó munkáira jellemző igényességet tükrözik. Ez a lila és fehér orgonapárt ábrázoló mintalap is egy Julius Hoffmannhoz köthető kiadvány, a "Dekorative Vorbilder" című művészeti folyóirat egyik példányából származik, amelyet Stuttgartban adott ki az 1890-1920-as évek között. A sorozatban különböző művészek munkái szerepelnek, további tavaszi virágkoszorúkért érdemes ellátogatni gyűjteményi oldalunkra.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/816,Az+orgona+%C3%A1ga