Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

166 éve, 1858. április 16-án született Zala György, a századforduló ünnepelt szobrászművésze. A Zala vármegyei Alsólendváról származó alkotó eredeti neve Mayer volt, ezt az 1880-as években változtatta Zalára. Ő készítette a Hősök terén álló Millenniumi emlékmű hét vezér szobrait (Schickedanz Albert tervei alapján), az Aradon lévő Szabadság-szobrot és a Deák Ferencet ábrázoló alkotást Szegeden.

A Zalai-villa

A századfordulón zöldövezetnek számító Stefánia út és Ajtósi Dürer sor sarkán elhelyezkedő (XIV ker. Ajtósi Dürer sor 25/a.) telket vásárolta meg sikeres-elismert szobrászként. Ide építtette villáját, amely – Lechner Ödön 1898-as terveiből kiindulva – Bálint Zoltán és Jámbor Lajos építészpáros elképzelései alapján épült fel. A földszinten a tornác, szalon, hálószoba, ruhatár, fürdőszoba sorakoztak, az előcsarnokból pedig hátrafelé nyílt a kisműterem, abból pedig egy nagyobb. (Az utóbbit 1941-ben lebontották, az épület többi tere már nem őrzi az eredeti állapotot.)

 

A ma is szemet gyönyörködtető szecessziós Zala-villa domborműveit maga Zala György készítette, az épület kapubejáratának, valamint az Ajtósi Dürer sor felőli oldal ablakainak keretei pedig a Zsolnay-gyár termékei. A Vénuszt ábrázoló dombormű – lásd képünkön – körül a jóság, a kreativitás és a termékenység jelképeit megtestesítő gráciák és Pallasz Athéné alakja látható.

Ha még további képeket tekintene meg a Zalai-villáról, vagy más szecessziós épületről a fővárosban és országszerte, keresse fel gyűjteményi adatbázisunkat

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/823,A+sz%C3%A1zadfordul%C3%B3+%C3%BCnnepelt+szobr%C3%A1szm%C5%B1v%C3%A9sze