Az Iparművészeti Múzeum az épület rekonstrukciós munkálatai miatt zárva tart, ezért 2017. szeptember 4-től nem látogatható.
Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A mi szecessziónk
2018. szeptember 14–

Több éves zárvatartást követően 2018. szeptember 14-től ismét látogatható az Iparművészeti Múzeum Városligeti fasor 12-es szám alatt található Ráth György-villája, ahol a múzeum szecessziós gyűjteményének legszebb darabjait felvonultató A mi szecessziónk című állandó kiállításával várja a látogatókat.

A villa az utolsó egyetemes stílus korát kelti életre. Enteriőrökben mutatjuk be az egyetemes szecesszió három meghatározó (brit, osztrák, francia) irányát. Magyarországi otthonokba nyújt bepillantást a szecessziós ebédlő és a fogadószoba. Tárgyak sokaságát csodálhatjuk meg látványtári elrendezésben, köztük Zsolnay kerámiákat, Gallé és Tiffany üvegeket, Lalique ékszereket. Felvillantjuk a keleti művészet hatását, főként Bugatti exkluzív bútorai révén, de bemutatjuk a századforduló magyar művészetében az erdélyi gyökerek és a magyar nemzeti múlt inspiráló szerepét is.

Maga az épület, a városligeti fasori Ráth villa szecessziós belső terei kitűnő hangulatot teremtenek, keretet adnak a kiállításnak. Az egykori tulajdonos, Ráth György (1828-1905), az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója otthonában képtára és historizáló ebédlője rekonstrukciójával emlékezünk a 190 esztendeje született kitűnő polgári műgyűjtőre.

A kiállításon szereplő közel 600 műtárgy az iparművészet minden ágát képviseli, kiegészítve festményekkel és Ráth György gyűjteményének érdekes darabjaival. Több tárgy restaurálására most került sor, eddig – állapotuk miatt – nem szerepeltek kiállításon. Közülük elsősorban a csillárok nyújtanak fenomenális élményt. Ráth szellemiségének megfelelően a villában ezúttal is a régmúlt és a jelen alkotásai együtt lesznek jelen, hiszen két kortárs üvegművész szecesszió-ihlette művei szintén helyet kapnak a térben. Terveink szerint a további időszaki kiállítások egyaránt bemutatnak majd történeti és kortárs műalkotásokat.
 

A kiállítás programját szakmai és szubjektív tárlatvezetések, előadások, workshopok, műhelylátogatások és múzeumpedagógiai foglalkozások kísérik.


A kiállítás kurátora: Horváth Hilda
Társkurátor: Pandur Ildikó
Főmunkatárs: Balla Gabriella

      

 


 

Letölthető anyagok

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view?id=193