Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

2020 őszén immár 5. alkalommal jelentkezik a Budapest Art Week, az ország egyetlen olyan képzőművészeti eseménysorozata, amely galériákat, múzeumokat és kiállítótereket fog össze. Tíz napon át, hetven helyszínen, több mint kilencven kiállítással és az azokhoz kötődő programokkal  várják a látogatókat.
 

Kiállítás és programok a Ráth György-villában

A mi szecessziónk - állandó kiállítás

A Ráth György-villa az Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteményének legszebb darabjait bemutató A mi szecessziónk című állandó kiállítással várja a látogatókat. Az Iparművészeti Múzeum első igazgatójának, Ráth Györgynek egykori otthona az utolsó egyetemes stílus korát kelti életre. A közel 600 műtárgyból álló kiállítás híven idézi a századforduló hangulatát, és méltó emléket állít a neves műgyűjtőnek.
További részletek a kiállításról
 

Self-made man a századfordulóról – A VASEMBER Jungfer Gyula
Időpont: 2020. október 16., péntek, 16:30-18:00

Megérdemelt sikertörténet a „hatalmas” Jungferről, aki céhes kézműves mesterből lett az ország egyik legismertebb nagyiparosa. A 19. század utolsó harmadában, a 20. század elején élte virágkorát Jungfer Gyula műlakatos józsefvárosi műhelye. A vasműves dinasztia leghíresebb tagja, évtizedekig ipartestületi elnök, a szakmájában, a művészeti és társadalmi életben egyaránt nagyra becsült, Ferenc Józseffel parolázó cs. és kir. udvari műlakatos munkái máig megcsodálhatók többek között a Várban, az Andrássy út bérpalotáin, az Országházban, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár – az egykori Wenckheim-palota – vagy a Gresham-palota épületén és számos további műemléken. A Jungfer-vasrácsok nélkül nem így nézne ki Budapest...

Előadó: Dr. Pandur Ildikó főosztályvezető, Iparművészeti Múzeum Ötvösgyűjtemény

A program regisztrációköteles a www.bpartweek.hu honlapon.
Facebook esemény
 

Életek a tárgyak mögött – Az extravagáns, a lázadó és az elszánt Rippl-Rónai József, Zsolnay Júlia és Thék Endre (Felnőtteknek szóló múzeumpedagógiai foglalkozás)
Időpont: 2020. október 20., kedd 16:30-17:30

Műtárgyak, amelyek izgalmasak, gyönyörködtető és bravúros tudást, tehetséget tükröznek. A Ráth György-villa különleges tárgyakat rejtő enteriőrjeiben ezúttal három zseniális alkotó életét ismerhetik meg azok, akik nemcsak az ő életükre kíváncsiak, hanem nyitottak önismereti, kreatív játékokra is. Rippl-Rónai József olyan festőművész volt, aki szerette a kihívásokat: az iparművészeti tárgyakat is másképpen, egy alkotó művész extravaganciájával közelítette meg. Zsolnay Júliának híres családja hírnevével kellett együtt élnie. Ő festőként akarta tehetségét megmutatni, majd a keleti kultúra varázsa hatott rá, amelyről gyönyörű vázák tanúskodnak. Thék Endre asztalossegédből küzdötte fel magát gyártulajdonossá, és nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi szinten is megmutatta magát. A múzeumpedagógiai foglalkozásra ezúttal a felnőtt korosztályt várjuk!

Programvezető: Péterfy Melinda múzeumpedagógus, Iparművészeti Múzeum

A program regisztrációköteles a www.bpartweek.hu honlapon.
Facebook esemény


A programok a Budapest Art Week rendezvénysorozat keretén belül valósulnak meg.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/programs/view/553,Budapest+Art+Week+a+R%C3%A1th+Gy%C3%B6rgy-vill%C3%A1ban?type=archive