Jump to content
Accessible version main page
Iparművészeti Múzeum Talking map

Tárlatunk az európai étkezési kultúra különleges tárgyi emlékeit mutatja be. A hajó alakú ezüst asztaldísz, az állatokat és növényeket formázó fajanszedények, Alekszandra Pavlovna nagyhercegnõ tájképes porcelánjai mellett az érdeklõdõk megismerkedhetnek az étkezés olyan kellékeivel, mint a csirágfogó, a puncsmerõ kanál, a rákvilla vagy a velõskanál. 

Nem téved, aki szerint egy étkezőasztal legfőbb dísze maga a feltálalt étel, a jó hangulatot pedig a meghívottak elégedettsége biztosítja. Az asztal körüli együttlét ünnepélyességét azonban évezredek óta azzal emelik a házigazdák, hogy a különféle étkeket értékes tálalóedényekben kínálják. A különleges fogások tálalásához, fogyasztásához gyakran speciális eszközök is készültek, amelyek napjainkban nem, vagy csak egészen különleges alkalmakkor használatosak.

A reprezentáció látványos kellékeinek sorába tartozik a középkori lakomákat idéző, hajó alakú ezüst asztaldísz. Alkalmi tárlatunkon a barokk ünnepi asztalokat az állatokat és növényeket formázó fajansz tálalóedények jelenítik meg, a klasszicizmus korát pedig Alekszandra Pavlovna nagyhercegnő tájképekkel díszített porcelánjai. Az étkezéshez kapcsolódó vidám borozgatáshoz évszázadokon át különféle tréfás ivóedények is készültek, ezek közé tartozik a német hagyományokat megjelenítő menyasszonypohár, amelynek kettős kelyhét az ifjú párnak egyszerre kellett kiinnia.

Akiket a praktikus szempontok érdekelnek, azok számára a különleges ételek tálalásának és fogyasztásának eszközei közül válogattunk, hogy bemutathassunk olyan tárgytípusokat, mint az ollio levesestál, a szőlőmosó, a pohárhűtő, a puncsmerő vagy a velőskanál. Szellemes ötletek nyomán jöttek létre ezek a tárgyak: a csirágfogó nem töri el a puhára főtt spárgaszárat, a hűtőkancsó belső tartályában olvadó jég nem vizezi fel az italt.

A gyerekeknek is szerettünk volna olyan érdekességeket mutatni, amilyeneket talán még nem láttak, ezért kerültek be válogatásunkba az állat alakú edények, a teáskannát melegen tartó teababa, valamint a babaszobákba való porcelánkészletek és egyéb miniatűr edénykék.

 

 

 

 


Title of page when printing:
https://www.imm.hu/en/programs/view/319,Luxury+on+the+Table?type=archive