Hangos-térkép nyitólap

Iparművészeti Múzeum, Budapest

 

1. emelet

Az állandó kiállítás az 1. emeleten kapott helyet.
Ezen szint megközelítéséhez célszerű a bal oldali lépcsőt használni. Az első emeletre érve, közvetlenül balra kell fordulnunk, hogy az állandó kiállítás nyílt galériáját elérjük. Ehhez először egy, a földszintihez hasonló vaskerítésen kell átmennünk.
Az állandó kiállítás területén parketta a padlóburkolat. A kiállított tárgyak nagy részét üvegvitrin védi, ezért látogatásunkat célszerű előre bejelenteni, így a múzeum kísérőt biztosít, aki megmutatja a szabad kézzel, vagy cérnakesztyűben tapintható tárgyakat, bútorokat, építészeti elemeket.
Akár a keleti, akár a nyugati lépcsőn jövünk fel, ha nem csak a kiállításra vagyunk kíváncsiak, érdemes kissé déli irányba tartva megkeresni az előcsarnok közepén található áttört mennyezet helyét.
Az emeleten ez íves korláttal körülvett erkélyként jelenik meg, melynek korlátja, oszlopai is megtekintésre méltóak.
Az 1. emeleti előcsarnokban, valójában pontosan a földszinti bejárat felett van a díszterem, illetve annak bejárata. Itt zenei rendezvényekre, historikus hangszerek kiállítására kerül sor, de maga a tér is izgalmas, közlekedési szempontból problémás, oktogonális szerkezetű.
Mindkét oldalsó lépcsőházban folytathatjuk utunkat a második emeletre, felfelé, ugyanakkor a felfelé menő lépcsőkarok mellett az előcsarnok déli oldalán, keleti és nyugati irányba is nyílik oldalfolyosó.
A keleti oldalfolyosó elején található az akadálymentes mosdó, illetve üvegajtó után, a könyvtár.
A nyugati szárnyban üvegajtó után szőnyeggel borított folyosószakaszra érünk. Ennek a folyosónak a szemközti végén ajtó jelzi az időszaki kiállítás bejáratát.
A díszterem és a kiállítótér közötti helyiségekben is van időszaki kiállítás berendezve, de nem minden esetben biztosított az átjárás a három terület között.
Az időszaki kiállítás ezen része két hosszú, szalagszerű folyosószerkezetből áll, ahol a helyiségek egymásból nyílóak.
Az előcsarnokban, a falak mentén faragott padok és üveges tárlók lettek elhelyezve. A tárlók lábakon állnak, a bot könnyen alájuk csúszhat, ezért óvatosan közlekedjünk.