Hangos-térkép nyitólap

Iparművészeti Múzeum, Budapest

 

Földszint

Az előcsarnokba lépve, balra a pénztár, jobbra-előre pedig, az információs pult található. Ide lett a szinteket külön-külön bemutató tapintható térkép is kihelyezve.
Célszerű a pénztárnál jelezni látogatási szándékunkat, hogy szakszerű vezetést és segítséget kaphassunk a látogatáshoz.
A földszint egy közel 1000 négyzetméteres, az akusztikus támpontozást nehezítő hatalmas tér, melynek közepén az üvegcsarnok kapott helyet, melyet négy oldalról egy-egy ötfokú lépcsőn lemenve közelíthetünk meg.
Az üvegcsarnok nagy, világos, rendkívüli térélményt nyújtó része a múzeumnak, ahol pihenésre alkalmas kényelmi bútorokat helyeztek el. A csarnok nyugati lépcsőjénél korlátlift is segíti a kerekesszékes lejutást.
Az üvegcsarnok oldalait vaskos oszlopok keretezik, melyeket érdemes kézzel is végigtapintani érdekes szerkezetük miatt.
A keleti és a nyugati oldalon is egy-egy vaskapu jelzi az árkádos kiállítótér kezdetét. Ez a teljesen körbejárható tér az időszaki kiállítások tere, illetve a jobb oldali, keleti végében a múzeumi bolt található.
A bejárat mellett, jobbról a büfé üzemel.
Mielőtt elérnénk az üvegcsarnokot, egyenesen előre menve, ha annak korlátja mellett balra vagy jobbra fordulunk, és hosszan előre megyünk, 10-10 méter után lefelé induló lépcsőhöz érünk.
Jobbra indulva férfi mosdóhoz, balra indulva a női mosdóhoz, illetve a ruhatárhoz juthatunk le.
Az előcsarnok jobb és bal oldalán is találunk egy-egy lépcsőházat, ahonnan az emeletekre juthatunk fel.

Az épület teljesen szimmetrikus. A bal oldali lépcsősor jobbsodrású, a jobb oldali balsodrású, két hosszú emelkedő szakasszal, egy pihenővel haladnak emeletenként. Korlát, mely dupla kapaszkodószintes, az orsótér felől lett elhelyezve.
A büfétől jobbra, illetve a pénztártól balra, beugróban félemeleti folyosórészek indulnak keletre-nyugatra. A folyosókon irodák vannak, látogatók számára ezek nem bejárható területek.