Hangos-térkép nyitólap

Iparművészeti Múzeum, Budapest

 

Áttekintő térkép

Az Iparművészeti Múzeum palotája, a magyar szecessziós építészet remekműve, 1893 és 1896 között épült Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint.
A Hőgyes Endre utca és az Üllői út sarkán található az épületkomplexum.
Az európai szecesszió kiemelkedő alkotásának számító palota megoldásai különlegesek: kívülről hatalmas, színes kupola borul az épületre, mely belül keleti pompát idéző architektúrával, továbbá kétszintű árkádsorral övezett nagy üvegcsarnokkal fogadja a látogatót.
Magyaros ornamentikával gazdagon díszített külső-belső kerámiaburkolatát és tetőzetét a világhírű pécsi Zsolnay-gyár állította elő.
Az épületet a millenniumi rendezvények záróakkordjaként Ferenc József osztrák császár és magyar király avatta fel 1896. október 25-én.

A Múzeum egy négyszintes épület, ahol az alagsor, a földszint, az első és második emelet is nyitott a látogatók számára. Az épület meghatározó eleme az egész szerkezetet uraló belső aula, azaz az üvegcsarnok, melyet a földszinten és az első emeleten is galériás körfolyosó ölel körül.
Mozgáskorlátozottak számára akadálymentes bejárat a Hőgyes Endre utca felől található. Innen csengetés után biztonsági személyzet segítségével, lifttel érhetik el a kiállítótereket. Számukra ruhatár a földszinten, a pénztár mellett lett kialakítva.

Látogatásunk alkalmával lehetőség van a kiállítások megtekintésére, épületbejárásra és múzeumpedagógiai foglalkozásra is. Ezért célszerű látogatásunk célját, valamint a látogatók számát előre egyeztetni telefonon vagy emailben.

Tömegközlekedési eszközökkel jól megközelíthető: a legbiztonságosabb és legjobban támpontozott útvonal ebben a viszonylatban a Corvin negyed felől érkezve járható be, ezért térképünk is ezen viszonylattal foglalkozik.
Az épület monumentalitása miatt a hangos-térkép nem írja le a Múzeum minden egyes helyiségét, hanem szintenként vezet végig adott útvonalon a kiállítóterekhez és egyéb kiszolgáló helyiségekhez.
Az épületben folyamatos bothasználattal, ill. védőtartással kombinált falkövetéses technikával célszerű haladni.
A beltérben minden falfelület hófehér, a padlók szürke kőburkolatúak, a lépcsők vörösek. Éles kontrasztot csak a fal és a lépcső találkozása képez. A lépcsők élei, fokai nem kontrasztosak, de a legfelső lépcsőfokok mindenhol mart csúszásgátlós felületűek. A lépcsők kényelmes fokmagasságúak, és közel 2 méter szélesek karonként.
A falsíkok biztonságosak, a kézfejet nem sértik.
A mentális térkép átlagos kiépítési ideje 30 perc.