Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A Magyar Kárpitművészek Egyesülete 1996-ban alakult nonprofit szervezet, amely jelenleg közhasznú szervezet. Tagjai szinte valamennyien a Magyar Iparművészeti Egyetemen (ma: MOME) szerezték tudásukat, de vannak a határon túli magyarság képviseletében is tagjai, illetve ma is külföldön élők (Svájc, Franciaország, Belgium, Románia). Az egyesület tiszteletbeli elnöke Polgár Rózsa, Kossuth-díjas-, ügyvezető elnöki- Lencsés Ida Ferenczy Noémi-díjas, alelnöki- teendőit Balogh Edit Ferenczy Noémi-díjas kárpitművészek, látják el.
Az egyesület az elmúlt tíz évben, munkássága révén nemzetközi rangot vívott ki magának. A tagok mind az egyéni, mind az egyesületben végzett művészi munkájukkal sikereket, nemzetközi elismerést szereztek, összesen közel száz kiállítást rendeztek.
Ezek közül is kiemelendő a két alkalommal (2000-ben, 2005-ben) a budapesti Szépművészeti Múzeummal közösen megrendezett nagyszabású nemzetközi kiállítás. Az egyesület sikeresen szerepelt Belgiumban, Olaszországban a Magyar Kulturális Év alkalmából Rómában, majd Kanadában, Vancouverben és Washingtonban, Svájcban, Genfben, az ENSZ székházban.
Az egyesület tagjai eddig négy közös kárpitot szőttek. 1995-1996-ban a millecentenárium alkalmából készült a „Kárpit határok nélkül”, ami elnyerte a 14. Szombathelyi Biennále nagydíját. A második kárpit, a 18m2-es „Szent István és műve” a millennium alkalmából 1999-2000-ben, a harmadik, a Széchenyi Könyvtár Nemzeti Emlékhely Kiállítóterében elhelyezett három részből álló 20m2-es „Corvin -kárpitok” 2003-2006 között készült. Negyedik közös művűnk a 10m2-es „Európa fényei” az Európai Unió soros Magyar Elnökségének tiszteletére, több mint egy éves kitartó munkájával készítette el a tagság. Ez utóbbi művet 2011 áprilisában az Európa Tanács strasbourgi székházában mutatták be. A mű hazahozatalát követően két hónapig a Parlamentben volt kiállítva.
Az elmúlt tizenöt év összegzéseként kerülnek most kiállításra a hatvan iparművész által közösen létrehozott műalkotások az Iparművészeti Múzeumban. A tárlathoz egy 108 oldalas hiányt pótló, az egyesület munkásságát és történetét összefogó kétnyelvű könyv is megjelenik „Transzcendens térképek” címmel.

A kiállítással az egyedülálló történelmi, nagyméretű közösségi kárpitkészítés gyakorlatát szeretnénk bemutatni.
 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/exhibits/view/111,Transzcendens+t%C3%A9rk%C3%A9pek+%E2%80%93+A+Magyar+K%C3%A1rpitm%C5%B1v%C3%A9szek+Egyes%C3%BClet%C3%A9nek+tizen%C3%B6t+%C3%A9ve?type=archive