Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A budapesti székhelyű Dobrányi Ildikó Alapítvány és a brüsszeli Magyar Kulturális Intézet indította útjára azt a neves európai kárpitművészek együttműködésén alapuló alkotófolyamatot, melynek eredményeképpen 2011 első félévére, Magyarország soros EU-elnökségének időszakára elkészült az a különleges 21. századi szövött kárpitegyüttes, az Európa szövete, melyet 2011. május 20. és augusztus 14. között a brüsszeli Royal Museums of Art and History-ban, majd ugyanebben az évben ősszel, október 13-tól november 27-ig a budapesti Iparművészeti Múzeumban láthat a nagyközönség. A kezdeményezés nem titkolt szándéka az volt, hogy európai léptékben is ráirányítsa a figyelmet a szövött kárpit művészetére, amely nem csupán tiszteletre és megőrzésre érdemes, közös európai örökség, hanem egyúttal eleven, inspiráló kulturális közeg is, a kortárs művészet szüntelenül megújulni képes, izgalmas műfaja.
Az Európa szövete bázisa a budapesti Iparművészeti Múzeumban őrzött, Mercurius átadja a gyermek Bacchust a nimfáknak című 18. századi brüsszeli kárpit, melynek virtuálisan kimetszett huszonhét kisebb részletét értelmezte és szőtte újra huszonhét kárpitművész: Maria Almanza (Belgium), Balog Wanda (Magyarország), Anet Brusgaard (Dánia), Nora Chalmet (Belgium), Paola Cicuttini (Belgium), Gabriela Cristu Sgarbura (Románia), Muriel Crochet (Franciaország), Thomas Cronenberg (Németország), Czeglédi Adél (Magyarország), Wlodek Czygan (Lengyelország), Csókás Emese (Magyarország), Ariadna Donner (Finnország), Emöke (Franciaország), Martine Ghuys (Belgium), Peter Horn (Németország), Anne Jackson (Nagy-Britannia), Feliksas Jakubauskas (Litvánia), Aino Kajaniemi (Finnország), Ieva Krumina (Lettország), Maria Kirkova (Bulgária), Federica Luzzi (Olaszország), Andrea Milde (Spanyolország), Susan Mowatt (Nagy-Britannia), Nagy Judit (Magyarország), Sarah Perret (Franciaország), Renata Rozsivalova (Csehország), Solti Gizella (Magyarország).

A parafrázisokból összeállítandó közös mű koncepciója abból a tapasztalatból indult ki, hogy a töredékesen napvilágra kerülő múltbeli műtárgyak rekonstruálásához az épen maradt részek adnak támpontot. Minthogy jelen esetben szerencsére teljesen ép műről van szó, az imitált hiányok kitöltésekor az alkotók mintegy az eredetire visszahelyezhető idézeteket szőhettek. Az idézetek, illetve a művészek száma az Európai Unió tagállamainak számára utal.

A budapesti kiállítás ideje alatt, 2011 november 11-én a Dobrányi Ildikó Alapítvány a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen nemzetközi kárpit konferenciát szervez.. A konferencia előadói a kárpit műfaját történeti, kortárs művészeti és művészetelméleti szempontok alapján mutatják be és rávilágítanak arra is, hogy a kárpit a 21. században kortárs médiumként is képes a művészeti színtérre belépni.

A konferencia programja megtekinthető itt.


www.dobranyidoundation.hu
www.webofeurope.eu
 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/exhibits/view/112,Eur%C3%B3pa+sz%C3%B6vete+-+Egy+18.+sz%C3%A1zadi+br%C3%BCsszeli+k%C3%A1rpit+kort%C3%A1rs+parafr%C3%A1zisai?type=archive