Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A múzeumok nemzeti kulturális tárgyi örökségünk ápolása terén végzett munkájának látványos megnyilvánulásai a gyűjtemények kincseit bemutató állandó és időszaki kiállítások. Az elmúlt évek nagy sikerű kiállításai bizonyítják, hogy a közönség szélesedő rétegeinek válik megszokott művelődési formájává a múzeumok látogatása. A közönség rendszeres érdeklődése többnyire a kiállítások nyújtotta látványig, terjed.

Kevésbé ismert ugyanakkor az a sok időt, precizitást, türelmet és nem utolsó sorban jelentős anyagi befektetést igénylő háttérmunka, mely lehetővé teszi, hogy a műtárgyak teljes egykori pompájukban kerüljenek a közönség elé. Ez az elméleti és gyakorlati-technikai téren egyaránt nagy szakmai felkészültséget követelő, a művészet határmezsgyéjén mozgó munka nem vagy kevéssé ismert a közönség előtt.

A restaurátor munkájába való betekintés ugyanakkor - vagy éppen ezért - érdekfeszítő és izgalmas lehet a látogató számára. Műhelytitkokba, szakmai fogásokba, a tárgyak egyedi történetébe enged bepillantást. Megmutatja, mi folyik egy múzeumban a kulisszák mögött, mi történik, míg egy akár roncs állapotú tárgyból újra eredeti fényében ragyogó műtárgy válik. A tárgyak mögött arcok, nevek, történetek tűnnek elő.

Szándékunk azt is a közönség elé tárni, hogy a tudomány és a mai technikai lehetőségek hogyan járulnak hozzá kulturális örökségünk védelméhez. A tárgyak 3D feldolgozása virtuális kalandra hív: ami ma nem több, mint törmelék vagy roncs, abból a restaurátorok keze alatt ismét műtárgy támad. A kivetítőkön virtuálisan, a restaurátorok műhelyeiben valóságosan is.

Kiállításunk tehát szeretné felhívni a figyelmet a múlt emlékeinek megmentése, megőrzése során végzett tudományos, illetve művészi alkotómunkára. A restaurátor korábban alig ismert, nem túlzottan értékelt tevékenysége a műtárgyak "életkorát" hivatott meghosszabbítani, a gyógyításhoz hasonlítható. Diagnosztizál, a romlás, a pusztulás okait igyekszik megállapítani, terápiát alkalmaz, megerősít, gyógyít, rehabilitál, egészet állít össze a töredékekből. Az elmúlt 50 év csendes és szívós, kitartást, szaktudást és gyakorlatot igénylő restaurálás eredményeiből kerül most a közönség elé harminckét szakember mintegy hatvan munkája.

A kiállítás maradandó tudományos hozadéka, hogy tárgyakkal, életrajzokkal, a restaurátori munka ismertetésével megjelent a restaurátor kiállítás DVD-je, korszerű adathordozón, 21. századi igényeknek megfelelően.

Kritika a kiállításról a Revizor - kritikai portálon.

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/exhibits/view/169,M%C5%B1helytitkok+-+Restaur%C3%A1lt+m%C5%B1kincsek+az+Iparm%C5%B1v%C3%A9szeti+M%C3%BAzeumban?type=archive