Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép


Asztronómiai óra, 1566Az állandó kiállítás az Iparművészeti Múzeum európai rangú gyűjteményének történetét páratlan műtárgyakkal és gyűjteménycsoportokkal mutatja be az alapítástól, 1872-től napjainkig. A merőben új koncepció korszakok szerint kiemeli a gyarapítás fő csomópontjait, a jeles múzeumigazgatók tevékenységét, a kiváló magángyűjteményeket, aukciókat, donátorokat. Átfogó kép rajzolódik ki a koncepciózus gyűjtéstől kezdve az egyes korszakokat meghatározó általános tendenciákig, ugyanakkor mindez azzal a tanulsággal jár, hogy maga a kiállítás szembesíti a jelent a múlttal.

A múzeum a kezdetektől fogva egyaránt gyűjtötte az egyetemes és a magyar, a történeti és a mindenkori kortárs tárgyakat. A korai időszakban számos esetben vásárolt külföldi és hazai aukciókon, szoros volt a kapcsolat a műgyűjtők, a donátorok és a múzeum között. Az első főigazgató, Ráth György, maga is elismert műgyűjtő és utóda, Radisics Jenő sokat tett azért, hogy a múzeum európai rangú, elismert intézménnyé vált. Radisics Jenő elévülhetetlen érdemeket szerzett szecessziós gyűjteményünk megalapozásával, remekművek megvásárlásával.

1917-től Végh Gyula igazgatósága idején komoly kapcsolat volt a műgyűjtőkkel, a Művészeti Múzeumok Barátainak tevékenysége ekkor élte fénykorát. Az 1930-as években számos kiváló egyetemes műérték került át a Magyar Nemzeti Múzeumból, többek között a Jankovich-gyűjtemény fődarabjai. 1945–48 után a gyűjtemény az elhagyott magánjavakból, a korábban különálló, ám feloszlatott magángyűjteményekből, monumentális kollekciókból gyarapodott. A 20. század második felében fokozatosan a kortárs magyar művek gyűjtése vált elsődlegessé, mely napjainkig jellemző maradt.

A kiállítás mintegy 400 műtárgyat vonultat fel, és igyekszik minden gyűjteményegységet bemutatni kiemelkedő műtárgyakkal, ezért Boulle-bútor, brüsszeli csipke, meisseni, bécsi és herendi porcelán, Gallé és Tiffany üveg, valamint könyvkötés és faragvány, ékszer és ötvöskincs, régi viselet, cipő és legyező egyaránt látható, és persze Zsolnay-kerámia is.

A kiállítás célja, hogy bemutassa az intézmény történetét és a múzeum gyűjteményeinek színe-javát. A megnyitás (2006) óta bebizonyosodott, hogy a kiállításnak helye van a felnövekvő generációk és az érdeklődő nagyközönség ízlésének formálásában. Számítógépes játékok és folyamatosan megújuló múzeumpedagógiai foglalkozások kapcsolódnak a tárlathoz és a műtárgyakhoz. A kiállított kincsek és a koncepció alaposabb megismerését kiadványok segítik: ingyenes leporelló és „Az idő sodrában” című illusztrált díszalbum.

                      

Kiállításunk 2013. április 19-től új fejezettel gazdagodik. A Bácsi Magda adománya jóvoltából a múzeum gyűjteményébe került, kvalitásban és mennyiségében egyaránt gazdag műtárgy-együttes mintegy öt évezred kerámiaművészetét reprezentálja. A Neolitikum kori geometrikus festésű edények, különleges figurális sírkerámiák, állat formájú használati tárgyak, szeladonmázas edények, kivételes szépségű porcelánok, amelyek egykor királyi gyűjteményt - Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király (1670-1733) porcelángyűjteményét - gazdagították, valamint a búvárrégészet jóvoltából felszínre került híres, pontosan datálható hajórakományok mindegyikéből egyet-egyet tartalmazó páratlan adomány válogatását láthatja most a közönség.
A negyven tételt bemutató kabinet kiemelkedő jelentőségű műve egy kínai Lovas íjász szobor. A festett kerámia figura a Han korban, Kr. e. 206 - Kr. u. 220 között készült.
Az európai gyűjteményi egységet egy páratlanul elegáns szecessziós díszváza képviseli. A csillagos ég alatt táncoló nőket ábrázoló vázát Mack Lajos terve alapján a Zsolnay gyárban, 1899-1900-ban készítették.
A múzeum számára az adomány csakugyan A JÖVŐ ÍGÉRETE, hiszen a műtárgyak tudományos feldolgozását, valamint az épület rekonstrukcióját követően állandó kiállításon tervezi bemutatni a teljes gyűjtemény-adományt.
 

Helyszín: első emeleti galéria

                                                

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/exhibits/view/27,Collectors+and+Treasures?type=permanent