Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

FRANCIA-MAGYAR ÉREMMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS
2018.12.18.-2019.03.16.

A modern európai éremművészet létrejöttében a 19. század végén és a 20. század elején alkotó francia művészek úttörő szerepet játszottak. Az akkoriban „éledező” magyar érmészet képviselői között többen a nagy francia éremművészek tanítványai voltak, mások huzamosabb ideig Párizsban alkottak. Hazatérve ők hozták létre azt, amit modern magyar éremművészetnek nevezünk.

Az Éremkedvelők Egyletének (ÉKE) tagjai között több gyűjtőtárs jelentősnek mondható francia éremkollekcióval rendelkezik, elsősorban olyan érmekkel, amelyek a szecesszió korában keletkeztek. A francia éremművészet legszebb darabjait már több éve szerettük volna bemutatni az érdeklődő közönségnek. Olyan éremkiállítás, amelyen a „klasszikus” francia alkotók és érmeik jelentős számban szerepeltek, legutoljára 1924-ben volt látható Magyarországon. Az Éremkedvelők Egyesülete ekkor rendezte meg nagyszabású kiállítását „Budapesti gyűjtők és művészek érem és plakettkiállítása” címmel az Országos Magyar Iparművészeti Múzeumban.

Ezen az impozáns tárlaton a görög-római érmektől a reneszánsz korban keletkezett alkotásoktól a modern érmekig és plakettekig mutatták be az európai éremművészet fejlődését. A kiállításon szerepeltek az akkor már nemzetközi mércével mérve is jelentős magyar alkotók munkái is.

A jelenlegi bemutatón mintegy 270 francia érmet és plakettet mutatunk be a 19. század közepétől a 20. század negyvenes éveiig. Külön tárlóban helyezzük el egyik gyűjtőtársunk a maga nemében egyedülálló, csillagászati témájú francia éremgyűjteményét. A tematikus csoportosítás már az 1924-es kiállításon is megjelent, külön csoportban voltak láthatók az orvosi érmek vagy a pápai érmek.

A francia éremművészek sorához azok a magyar művészek csatlakoznak, akiknek életművében kimutatható a francia éremművészet hatása, vagy akik a korszak legnevesebb francia éremművészeitől tanultak. Ilyen művész Beck Ö. Fülöp, aki Hubert Ponscarme tanítványaként vált a modern magyar éremművészet meghatározó alkotójává, vagy Szirmai Antal, aki Tony Szirmai néven 1892-től több évig élt és alkotott Franciaországban.

A bemutatott alkotásokat az ÉKE tagjainak magángyűjteményéből válogattuk, kiegészítve a Magyar Numizmatikai Társulattól és az Iparművészeti Múzeumtól kölcsönkapott tételekkel.

A kiállítást, melyhez hasonló érembemutató az Iparművészeti Múzeum 1924-es éremkiállítása (Budapesti Gyűjtők és Művészek Érem-és Plakettkiállítása) óta nem valósult meg, a 150 éve született Procopius Béla emlékének szenteljük.

A kiállítás kurátora: Pandur Ildikó

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/exhibits/view/490,Francia-magyar+%C3%A9remm%C5%B1v%C3%A9szeti+ki%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1s?type=temporary