Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Magyarul és angolul is megjelent az Iparművészeti Múzeum legújabb kiadványa: az Erdélyi török szőnyegek. Jó tudni, múzeumunk az oszmán-török szőnyegek kutatásának egyik nemzetközi központja.

A kötet egyrészt feltárja az 1914-es szőnyegkiállítás szervezésének történetét, a kiállításon bemutatott szőnyegek eredetét, azaz mely műtárgyak szerepeltek az 1914-es budapesti kiállításon, illetve mely erdélyi települések küldtek szőnyeget Budapestre; másrészt egy páratlan nyomozás eredményeképpen közzéteszi, hogy az 1914-ben Budapesten kiállított szőnyegek jelenleg hol találhatók.

A kiadvány hiánypótló, mivel a kiállítás kapcsán tervezett nagyszabású illusztrált katalógus eddig sohasem jelent meg, miközben a hozzá kiadott jegyzék a szőnyegkutatás egyik kiindulópontja.

A szőnyegkiállítás történetét Horváth Hilda és Pásztor Emese tanulmányai dolgozzák fel, megannyi, korábban ismeretlen adattári dokumentum segítségével. Tanulmánykötetünk erdélyi kutatókkal – Ziegler Ágnessel, T. Horváth Iringóval és Csáki Árpáddal – együttműködésben készült el, és nekik köszönhetően részletesen bemutathatjuk az Erdélyi Evangélikus Egyház, illetve az Erdélyi Református Egyház szőnyegeinek sorsát, továbbá még részletesebben a Háromszéken egykor fellelhető szőnyegek történetét.

A katalógusban a kiállítás 251 szőnyegéről látható fotó, archív felvétel vagy reprodukció, mivel ennyit sikerült azonosítani. Valószínűleg számolni kell bizonyos szőnyegek pusztulásával is – de egyértelmű: a nagy európai és amerikai múzeumok „ismeretlen eredetű” szőnyegeinek jelentős része Erdély területéről került a műkincspiacra.

A magyar nyelvű katalógus ára 7900 forint, az angol nyelvűé 8900 (25 euro). A járványhelyzet miatt jelenleg csak a múzeum emailcímén – e-mail küldés – lehet megrendelni a kiadványt, amelyet átutalás után küldünk.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/exhibits/view/573,Erd%C3%A9lyi+t%C3%B6r%C3%B6k+sz%C5%91nyegek?type=temporary