Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött legyezőt Lotz Károly festette nevelt lányának, Jakobey-Lotz Kornéliának. Egyes források szerint a művész az ő hőn szeretett „Kornusát” több mint 100 alkalommal örökítette meg, és minden báljára új legyezőt festett számára. Több legyezőtervet is ismerünk, amelyeken „Kornus” hol görög istennőként, hol tüzes spanyol vagy indiai táncosnőként jelenik meg, azonban ezek esetében nem tudjuk megállapítani, hogy később megvalósultak-e.

Lotz Károly ezen a legyezőn a zongorázó nőalak ábrázolásánál az Egyetemi Könyvtár olvasóterméhez készített Zene allegóriája alakját használta fel újra, amelyet mestere, Moritz von Schwind 1830-ban készült Szent Cecíliája után festett. Kornélia kitűnően zongorázott, és számos koncertet adott. A legyező valószínűleg 1895 tavaszán, a Vigadóban adott koncertje hatására készült. Lotz Károly atyai elismerése jeléül Szent Cecília, a zene védőszentjének alakjában ábrázolta leányát.

Ltsz.: 73.167.1-2
Legyező üvegezett, aranyozott díszdobozban – Zongorán játszó Kornélia 
Anyag: ezüstfólia, gyöngyház küllők, selyem
Technika: akvarell, aranyberakás, áttört, csipkével szegett, ezüstberakás


Szerző: Csepregi Noémi muzeológus, Textil- és Viseletgyűjtemény Főosztály
 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/239,Legyez%C5%91+%C3%BCvegezett%2C+aranyozott+d%C3%ADszdobozban+%E2%80%93+Zongor%C3%A1n+j%C3%A1tsz%C3%B3+Korn%C3%A9lia+