Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Eva Zeisel magyar származású, világszerte ismert és elismert formatervező, aki Striker Éva Amália néven látta meg a napvilágot 1906-ban Budapesten. Hosszú és kalandos életéről, magával ragadó, karizmatikus személyiségéről az általa tervezett emblematikus, kortalan eleganciát sugárzó, ergonomikus-organikus tárgyai vallanak a legőszintébben és a leginkább közvetlen módon.

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményei az elmúlt két évben olyan Zeisel-tárgyakkal gyarapodhattak, amelyek a dizájner családjának New York-i otthonából érkeztek a múzeumba, Jean Richards, Eva Zeisel lányának ajándékaiként. A tárgyak Körner András építész, író közvetítésével kerültek a gyűjteménybe.

Kiemelkedik ezek közül a Hall China Company számára tervezett Tomorrows’s Classic nevű asztali készlet, amelynek növényvilágból merítő, szobrászi szépségű formái valóban kortalan és klasszikus hatást keltenek, szinte nem is lehet megállapítani róluk, hogy mikor készültek. A szerviz darabjainak különlegessége az is, hogy az egyes darabokat egyetlen gipszforma felhasználásával öntötték, ennek köszönhetőek azok a karakteres, feszes ívek, amelyek a leginkább talán a teáskannán figyelhetők meg: a kanna teste egybefüggő, folyamatos formát képez a kiöntőcsőrrel és a fogóval. Emellett a készlet tárgyainak egymáshoz való viszonya, a formák és funkciók összehangolt, harmonikus rendje is példaértékű.

Eva Zeisel tervezői hitvallása szerint a formatervezés egyik célja a szépség játékos keresése, amely esszenciaként valamennyi általa tervezett tárgyról leolvasható.

Eva Zeisel: Hallcraft/Tomorrow’s Classic asztali készlet darabjai

Hall China Company (East Liverpool, Ohio, U.S.A.), formaterv: 1949–1950
Iparművészeti Múzeum, Kerámia- és Üveggyűjtemény
 

Fotó: Friedrich Krisztina gyűjteménykezelő, Kerámia- és Üveggyűjtemény Főosztály
Szerző: Novák Piroska főmuzeológus, Kerámia- és Üveggyűjtemény Főosztály

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/274,A+holnap+klasszikusa%3A+Eva+Zeisel+t%C3%A1rgyai+az+Iparm%C5%B1v%C3%A9szeti+M%C3%BAzeumban