Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Eljátszottunk a gondolattal, milyen hirdetést adtak volna fel a képeken látható épület tulajdonosai... Hogy kikről is van szó, a hirdetés alatt megtalálják.

Megboldogult nagyméltóságú atyám után reánk származott palotánk földszinti termei és üvegkupolával fedett télikertje jótékony célú estélyek és mulatságok, kiállítások és bazárok céljára Pest előkelő mágnás-negyedében bérbe adandók.

Az Esterházy-utcára nyíló residenziát nagyatyám megbízásából, Ybl Miklós építész tervei alapján, a legkifogástalanabb francia renaissance modorban építette atyám idestova harminchárom esztendeje, berlini rendkívüli követi szolgálatáról hazaérkezvén. Családunk gyakori távolléte okán azonban a földszinti helyiségek kellemességének fokozására csak az elmúlt esztendőkben vállalkozott már megözvegyült édesanyám, ki Sir Arthur Ellis tábornok, a walesi herceg szárnysegéde javallatára Behr Ludwigot bízta meg a kert felőli, még kihasználatlanul álló termek díszítésével, sok kiváló műbeccsel bíró régiségünk fölhasználásával.

Ebédlőtermünk falait XVI-ik századi értékes gobelinek alapján festette sajátkezűleg a tervező páratlan genialitással, elfogadó-szalonunk zöld selyemmel kárpitozott falai, aranyozott régi butorai, sárgás olasz márványkandallója a flórenci barok ízlését idézik, tükörfolyosónk s tánctermünk XV. Lajos-korabeli ízlésben van tartva. A gazdag pompát nagyban fokozza sok értékes modern festményünk, mint Meissonier »németalföldi zászlósa«, Gérôme »kakasviadala« vagy Pettenkofen August több magyar tájképe, valamint az a körülmény, hogy Behr Lajos a helyiségeket színhatásra nézve olaszosan kezelte, mely különösen villanyos világítás mellett igencsak meglepő.

Palotánkat a személyzet elszállásolására szolgáló, Ősz-utcai zinshaustól ízléses díszkertecske választja el, közvetlen környezetünkben lovarda, vívóterem és múzeum is található, s mindez a szomszédos úri residenziával együtt, mely szintén Ybl mester keze munkáját dicséri, igencsak szemrevaló egységet alkot. Atyám kegyességének hála, palotánk kapui számtalanszor megnyíltak már a pesti úri és polgári közönség előtt, legelébb az árvízkárosultak megsegítésére rendezett műipari kiállítás alkalmával. Később a Műbarátok Köre hangversenyének, a Vöröskereszt Nőegylet majd a Fehér Kereszt Lelencház-egyesület támogatására rendezett jótékonysági vásároknak is termeink adtak otthont – elébbi eseményen ő császári és apostoli királyi felsége, I. Ferenc József is tiszteletét tette.

Az immár második esztendeje földalatti villamossal büszkélkedő, megújult modern fővárosunk fényét Bonni egyetemi tanulmányaimról hazaérkezvén, megboldogult nagyméltóságú atyám nyomdokaiba lépve kívánom finom műízléssel kialakított termeink felkínálásával, újabb társasági eseményekkel, mulatságokkal és kiállításokkal emelni.

A hirdetés fiktív, de a mai Pollack Mihály téri Károlyi Alajos-palota 1898-as állapotát tükrözi, a szöveget pedig gr. Károlyi Alajos fia, Károlyi Lajos adhatta volna fel.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/299,Dualizmus+kori+%28%C3%A1l%29hirdet%C3%A9s