Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Ha évente felfedezni vélünk egy uralkodó színárnyalatot a divat, a lakberendezés vagy a dizájn bármely területén, akkor az nem véletlen. A Pantone Intézet 2000 óta minden évben, már úgynevezett trendelőrejelzésnek tekinthetően meghirdeti az „év színét”, amely szimbolikus üzenetet is hordoz. 2022 színe a Very Peri lett. A teljesen új, vibrálóan élénk színárnyalat nyomába eredtünk az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében.

„Miközben a példátlan változások korába lépünk, a PANTONE 17-3938 Very Peri kiválasztása egy újszerű perspektívát és jövőképet kínál a kék színek között is” – fejtette ki Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute ügyvezető igazgatója. A Very Peri egy ibolyakék árnyalat, lilásvörös alaptónussal, talán a legvidámabb és legmelegebb az összes kék árnyalat közül, amely az átmenetet és az új lehetőségeket szimbolizálja állandóan változó világunkban.

Az intézet munkatársai az új szín létrehozásához stabil kék színt pont annyi pirossal bolondították meg, amennyi az újdonság erejével hat, a kék szín ennél az árnyalatnál kezd el lilába váltani. A színárnyalat annyira újszerű, hogy egyszerre ösztönöz a kreativitás és a képzelet bátrabb használatára. Leatrice Eiseman hozzátette: „Nagyon fontos volt számunkra, hogy egy új színnel álljunk elő, mert a világban történő események után egy nagyon új látásmóddal rendelkezünk. A világjárvány erősen befolyásolta azt, ahogyan általában élünk és dolgozunk - olyan akadályokat gördített az emberek elé, amelyek arra kényszerítették őket, hogy a dobozon kívül gondolkodjanak. A PANTONE 17-3938 Very Peri árnyalata új fénnyel világítja meg a jövőt."

A Pantone Intézet 1963-ban egy szabványosított színrendszert alkotott meg, amely a nyomdaipartól a dizájnerekig lehetővé tette, hogy egységes paletta szerint dolgozzanak. Ez teszi napjainkban is lehetővé, hogy az egyes színminták alatt már mindenki ugyanazt az árnyalatot érti a tervezéstől egészen a megvalósításig.

Egy gyönyörű, 20. század elejei szecessziós épületdekoráció tervén is fellelhető 2022 színe, a Very Peri. Bár akkoriban ezt a színárnyalatot inkább ‘finom lila árnyalat’ jelzővel illették, mi most mégis beletettük a válogatásunkba. Az akvarellel készült terv Darilek Henrik iparművész, grafikus alkotása, amelyet Körösi Albert építőművész számára készített. A terv alapján megépített oromzati dekoráció mind a mai napig látható az 1901-ben tervezett Walkó-házon (Budapest, Aulich u. 3. szám alatt). A felül domború ívvel záródó keret dúsan zöldellő gyümölcsfák között álló nőalakot formáz, aki jobb kezét az aranyló termés felé nyújtja. A vállán leomló lila-sárga árnyalatokkal komponált, lágyan hullámzó köpeny redői polipkarok módjára csavarodnak a fatörzsekre ember és természet szoros kapcsolatát szimbolizálva.


Fazekas Valéria 2015-ben készített, a ‘New York’ fantázianevet viselő kalapja is ehhez az impulzív színárnyalathoz sorolható. A budapesti kalaptervező tárgyaira egyaránt jellemző a viselésükből adódó folyamatos változtathatóság, az anyag és a forma játékossága, valamint a térbeli dimenziók közötti léptékváltás egyensúlya. Alkotásai az organikus, légiesen alakítható, univerzális formáktól a plasztikusabb, szoborszerű objektekig terjednek. Munkái rendszeresen szerepelnek nemzetközi és hazai kiállításokon is, az Iparművészeti Múzeum 2019-ben Fazekas Valériát kérte fel, vegyen részt a Körforgásban című kiállítássorozatban. Gyűjteményünkben közel harminc Fazekas Valéria-kalap található, köztük ez az ibolyakék-lilás árnyalatú darab.


Első ránézésre talán nem is feltétlenül észrevehető, hogy ez a 19. század végén készült, gazdagon díszített asztali óra miért is került be a tárgyválogatásunkba. Vessünk egy pillantást a porcelánalapra festett madarak tollazatára, és felfedezhetjük az ismerős lilás árnyalatot. Formája és díszítése révén ez az óra a neorokokó-stílus jelentős darabjaként ismert.


Émile Gallé, francia üvegművész díszüvegén is felsejlik az év színe, a művész leginkább ezekről a virágmotívumokkal maratott vastag üvegtárgyairól ismert. A nemzetközi szecesszió – elsősorban a bútor- és az üvegművészet - iskolateremtő mestere, a nancyi iskola alapítója, kora egyik legnagyobb hatású művésze már életében jelentős sikereket ért el. Különösen az 1878-as párizsi kiállítás után, ahol igen pozitív kritikákat kaptak alkotásai. Gallé 1846-ban született a franciaországi Nancyban, majd botanikát, képzőművészetet és apja gyárában hagyományos üvegkészítést tanult. Bár munkáinak nagy része magángyűjteményekben található, sok közülük a Musée de l'École de Nancy-ban is megtekinthető. Az Iparművészeti Múzeum is több mint ötven alkotását őrzi.

*Tóth Árpád: Körúti hajnal (versrészlet)

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/444,+%E2%80%9EEgy+kirakatban+lila+dalra+kelt+egy+nyakkend%C5%91%E2%80%9D%2A