Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Manapság az ételrendelés természetessé vált, sokunknak az ebéd minden nap érkezik a munkahelyére. Az elmúlt időszakban rengeteg futárt látunk a városokban, a járványhelyzet óta pedig még többen tértek át erre a pályára, hiszen tömegeknek szűnt meg az állása.

Az ételkiszállításnak sokkal gazdagabb történelme van, mint gondolnánk: Koreában már 1768-ból maradt feljegyzés egy tésztát kiszállító vállalkozásról. Szintén az 1800-as években, Indiában, a brit uralom alatt épülő Mumbai metropoliszba özönlő munkásoknak az úgynevezett dabbawalák segítették az étkeztetést. Délelőtt felvették a feleségek főztjét, eljuttatták a férjek munkahelyére, majd visszavitték az üres ételhordókat.

Az üzleti célú házhoz szállítás Amerikában alakult ki, a századfordulón a New York-i munkásosztály gyakran rendelt osztrigát és kagylót. Az 1950-es években a televízió megjelenésével terjedtek el a rendelhető, fagyasztott készételek; ennek köszönhetően bezuhant az éttermek forgalma, így ők is kiszállításra kényszerültek. Az 1990-es évektől, az internet terjedésével szaporodtak a különböző appok és honlapok, az emberek szívesen rendelnek különböző fogásokat, és hatalmas piaccá vált a házhoz szállítás. Az Iparművészeti Múzeum ételhordóival kívánunk mindenkinek jó étvágyat!

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/482,Az+%C3%A9telkisz%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1s+t%C3%B6rt%C3%A9nelme