Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az amerikai Look Magazine-nak is dolgozott Friedrich von Berzeviczy-Pallavicini díszlet- és jelmeztervező, az Elizabeth Arden kozmetikai cég művészeti igazgatója, majd Helena Rubinstein vállalkozásának tervezője, belsőépítésze és tanácsadója. Alkotói életútjának sokszínűsége talán ad számunkra egy árnyalt képet a magyar-osztrák származású világpolgárról. Ruhatervek, dekorszövetek, bútorok, színházi jelmezek, szobaberendezések és könyvillusztrációk nyomán fedezhetjük fel sajátos tervezői világát.

„Olyan vagyok, mint egy kaméleon, akárhol legyek, mindenütt megérzem a költészet varázsát" – mondta idős korában. És valóban, a festőművész, aki rendkívüli tehetséggel és művészi érzékkel tervezte meg színházak, lakások berendezését, mindmáig míves tárgyairól, hímzéseiről, függönyök, szőnyegek és lakásdekorációs elemek megvalósításáról ismert.

A huszadik század eleji Bécsben 1925-ben kezdte meg tanulmányait a bécsi Iparművészeti Főiskolán, abban a miliőben, ahol Josef Hoffmannal, Koloman Moserrel és a Wiener Werkstätte számos alkotójával ismeretséget kötött. Ebből az időszakból ismertek az Augarten porcelángyár részére készített tervei (vázáit, étkészleteit később az 1937-es párizsi világkiállításon mutatják be) és a Demel cukrászda kirakatainak berendezése. A mai napig a bécsi Iparművészeti Főiskola őrzi a művész alkotásainak gazdag gyűjteményét.

 

A festőművész, grafikus és színpadi látványtervező 1938-ban Olaszországba költözött, ahol már olasz-magyar származású édesanyja családnevét – Pallavicini – vette fel. Bútorszöveteket tervezett neves olasz cégeknek, és egyik alapítója lett az Aria d’Italia folyóiratnak. Munkáit ekkoriban a szecesszió növényi és figurális motívumrendszere jellemezte, de a 30-as évektől az absztrakció és az art deco irányába is fordult.

Az 1950-es években Amerikába emigrált, ahol fantáziadús művészete végül kiteljesedhetett: jelmez- és enteriőrtervezéssel, kozmetikai cégek művészeti vezetőjeként igazán keresett alkotóvá vált, a hollywoodi álomgyár egyik foglalkoztatott mesterévé.

Az Iparművészeti Múzeumban őrzött kisméretű, hímzett terítőin is azok az idealizált kis világok, játékos hangulatú terek, burjánzó növényi környezet jelenik meg, amely munkásságát mindig is jellemezte. Élénk színvilágú, kissé nosztalgikus érzéseket keltő, apró enteriőröket stilizáló alkotásai igazi kis gyöngyszemekként definiálhatóak.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/484,A+sokoldal%C3%BA+Berzeviczy%2C+a+dekor%C3%A1ci%C3%B3+nagymestere