Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Kiállításokkal és családi programokkal nyit újra ezen a hétvégén az Iparművészeti Múzeum első főigazgatójának egykori otthona, a Ráth György-villa. A csütörtöki sajtóeseményen Rippl-Rónai József híres falikárpitja, a Vörösruhás nő a műtárgyvédelmi okokból kötelező, hosszabb pihentetés után visszakerült a villa szecessziós ebédlőjének falára. De az 1898-ban hímzett kárpit csak néhány hónapig látható ismét Budapesten, hamarosan ugyanis Franciaországba utazik a Musée de Pont-Aven Women at Work by/for the Nabis című tárlatra – közölte a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár.

Vincze Máté emlékeztetett arra is, hogy Magyarország szomszédságában háború pusztít, ez pedig a közgyűjteményi szférára is kifejti negatív hatását, többek között a rezsiköltségek emelkedése miatt. Újságírói kérdésre válaszolva a múzeum főigazgatója, Cselovszki Zoltán elmondta, hogy az IMM Üllői úti főépületének felújítására is vonatkozik az a kormánydöntés, amely az el nem kezdett nagyberuházások halasztásáról szól. Folyamatosak azonban az állagmegóvási munkálatok. A múzeum vezetése reménykedik abban, ha vége a háborúnak, a rekonstrukció elkezdődhet. Hozzátette, június 24-én, a Múzeumok éjszakáján új kiállítás-sorozatot indít az intézmény a villában, amely az Üllői úti főépület rekonstrukciós terveit mutatja be.



Az újranyíló kiállítótérben addig is megannyi program várja az érdeklődőket, rögtön április 1-jén, szombaton. Nemcsak A mi szecessziónk és a Minivarázs - Kép és betű a szecessziós ex libriseken című kiállításokat nézhetik meg a látogatók, hanem a családok szecessziós barkácsműhelyben, kosztümös tárlatvezetésen és időutazós sétákon is részt vehetnek. A programokról itt olvashatnak. 



Érdemes megjegyezni az októberben nyíló időszaki kiállítást is a Ráth György-villában: itt ugyanis – a többek között – az adidassal együttműködő, kalmük származású sztárdesigner, Buliash Todaeva munkái nézhetők majd meg – a kortárs design osztály Körforgásban című sorozatának keretében.



Az Iparművészeti Múzeum főigazgatója a sajtóeseményen elmondta: bár zárva tart az intézmény főépülete az átfogó rekonstrukció elindulására várva, a gyűjtemény darabjaival számos helyen – többek között a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum kiállításain – találkozhatnak az érdeklődők. Ahogy külföldön is nagy az érdeklődés az intézmény kollekciójával kapcsolatban. A gyűjtemény több műtárgya jelenleg a berlini Kunstgewerbemuseum Retrotopia című tárlatán látható. Hamarosan Japánba indul a Szólamok kerámiában: Kortárs magyar kerámiaművészet (1965–2022) című válogatás, cserébe pedig 2024-ben egy kortárs japán kerámiagyűjtemény érkezik majd Budapestre. Júliusban a Hercegek selyemben – Luxustextíliák az Esterházy kincstárból címmel a Kínai Nemzeti Selyemmúzeumban, Hangzhou-ban nyílik tárlata az IMM-nek.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/news/view/662,Visszat%C3%A9rt+a+R%C3%A1th-vill%C3%A1ba+a+V%C3%B6r%C3%B6sruh%C3%A1s+n%C5%91