Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

December 5. péntek


Szaloncukor-kiállítás és vásár, keressük az Év szaloncukrát. A Karácsony a Kastélyban rendezvény-sorozat keretén belül a rendezők, a Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület péntektől vasárnapig szaloncukor-vásárral és kóstolóval várják a látogatókat. A díj megítélésében a zsűri a vendégek véleményét is figyelembe véve hozza majd meg a döntését.

 

December 6. szombat


11:00-12:30
Ki hozza az ajándékot? Mikulás váró interaktív bábos játék. A Magyar Népmese Színház előadása.

Mikulás, titokban hozza az ajándékot a gyerekeknek, dehogy valójában mikor is kezdődött, a közös játék folyamán, Szent Miklós történetéből megtudjuk. Míg várakozunk, több kicsi történettel szórakoztatjuk a gyerekeket, hogy aztán közös énekkel fogadjuk a kedves Mikulást.
A Magyar Népmese Színházat a Zanotta Art Kulturális és Művészeti Egyesület hozta létre. Az Egyesület a magyar népmesékben rejlő filozófiai, erkölcsi és etikai útmutatások terjesztése mellett kötelezte el magát. A Magyar Népmese Színház célja a magyar népmese-irodalom legértékesebb gyöngyszemeinek a feldolgozása. A munka során kiemelt fontosságot kap a mesék képi megjelenítése, ezért magas művészi színvonalat képviselő tervezőkkel dolgoznak. Fontos szempont a hagyományok bemutatása is. A mesejátékok zenei világát élő kísérettel biztosítjuk, autentikus hangszerekkel. A társulat nagyrészt állandó tagokkal dolgozik, valamennyien aktív, képzett színészek.

13:00-15:30
Kézműves családi délután. Ajtó- és ablakdíszek készítése az Iharos Népművészeti Egyesület közreműködésével.

16:00-17:00
Komolyzenei koncert a Józsefvárosi Zeneiskola előadásában.

A Zeneiskola főváros-szerte elismert és kiemelkedő színvonalú tevékenységét kiváló szakmai háttér biztosítja, az itt tanító pedagógusok jól felkészült, rendszeres továbbképzésen részt vevő szakemberek. Az iskola 2007-ben megkapta a "Kiválóra minősített alapfokú művészetoktatási intézmény" címet. 2008-ban "Józsefvárosért" kitüntetésben részesült. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Regisztrált Tehetségpontja.

 

December 7. vasárnap


15:16:30
„Irodalmi, mitológia és történelmi ábrázolások bútorokon és más műtárgyakon.”
A tárlatot vezeti: Semsey Balázs művészettörténész.

Tematikus bútornyitogató tárlatvezetés az Iparművészeti Múzeum szakemberének előadásában, mely során a barokk kastély öt évszázad bútortörténetét bemutató kiállításának mívesen kialakított darabjait belülről is megcsodálhatják az érdeklődők. A korlátozott létszám miatt az előzetes regisztráció ajánlott.

A 16–17. századi reneszánsz bútorokat gyakran díszítették olyan figurális ábrázolások, amelyek témáját különféle mitológiai és történelmi jelenetekből merítették, e jelenetek pedig nemegyszer szorosan kapcsolódtak az adott tárgy rendeltetéséhez. A történetek és azok szereplői a korabeli nézők számára közismertek voltak, de mára többnyire feledésbe merültek. A vezetés alkalmával a kastélyban kiállított műtárgyakon látható történetek közül idézünk fel néhányat. Mit írt Boccaccio Griseldáról, a hűséges hitvesről? Hogy kapcsolódik az ószövetségi Énekek éneke a francia történelemhez? Miről mesélnek Ovidius Átváltozásai?

16:30-17:30
Komolyzenei koncert a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti és Általános Iskola előadásában

A művészeti iskola szakmai tevékenységét, eredményeit számos pedagógiai és művészeti díjjal ismerte el a kulturális kormányzat: Köztársasági Érdemkereszt, (ezüst és arany), Apáczai-díjak, Arany Katedra kitüntetések, Munkácsy-, Németh László díjak, kerületi önkormányzati díjak. 2005-ben az Oktatási Minisztérium a művészetoktatás területén végzett intézményi munkáért adható a Magyar Művészetoktatásért plakett adományozásával a legmagasabb szakmai elismerésben részesítette az iskolát. A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar majd két évtizedes fejlesztésével jelentős mértékben hozzájárultak, hogy Budafok-Téténynek ma önálló művészeti intézménye van, amely fontos szerepet játszik úgy a kerület, mint a főváros zenei életében.

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/336,Kar%C3%A1csony+a+Kast%C3%A9lyban+II.?type=archive